НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Руският газ за България ще влиза през Турция от 1 януари

Заради заобикалянето на Румъния доставната цена на природния газ намалява с 5%

Енергийният министър Теменужка Петкова представи промяната в присъствието на директорите на БЕХ Жаклен Коен (вдясно), на "Булгаргаз" Николай Павлов (в средата) и на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов
Енергийният министър Теменужка Петкова представи промяната в присъствието на директорите на БЕХ Жаклен Коен (вдясно), на "Булгаргаз" Николай Павлов (в средата) и на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов
Енергийният министър Теменужка Петкова представи промяната в присъствието на директорите на БЕХ Жаклен Коен (вдясно), на "Булгаргаз" Николай Павлов (в средата) и на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов
Енергийният министър Теменужка Петкова представи промяната в присъствието на директорите на БЕХ Жаклен Коен (вдясно), на "Булгаргаз" Николай Павлов (в средата) и на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов

За първи път руски газ ще бъде доставен до България не по Трансбалканския газопровод през Украйна и Румъния, а през Турция. Това ще стане още на 1 януари 2020 г., съобщи днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Така вместо на румънската граница при Негру Вода "Булгаргаз" ще получава природен газ на пункта "Странджа", където през тази година бе завършена реконструкцията на компресорната станция и бе разширен входният капацитет, за да се осъществи връзката с "Турски поток".

"В резултат от постигнатите договорености между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", доставните цени за българските битови и индустриални потребители на природен газ ще намалеят с близо 5% на годишна база. Тази икономия се дължи на отпадането на разходите за достъп и пренос през територията на Румъния в размер на 76 млн. лева, които през предстоящата година няма да бъдат заплащани", обяви енергийният министър Петкова по време на брифинга. Очаква се българският газов доставчик "Булгаргаз" да спечели поне 4.6 млн. лева за настоящата газова година от по-ниските тарифи, обявени от "Булгартрансгаз" на вход "Странджа".

В същото време обаче не е ясно какво ще се случи с транзитните такси от около 140 млн. лв. на година, които държавния газов оператор получаваше от "Газпром" за пренос на газ към Турция. Сега южната ни съседка получава доставките си директно по "Турски поток".

Нови възможности

С пренасочването на потоците на руския газ на практика се освобождават тръбите през Румъния към Украйна, което на теория би позволило на България да транзитира алтернативен газ към тези страни. Проблемът е, че все още българската газопреносна мрежа няма връзка с такива алтернативни източници каквито са трансанадолския и трансадриатическия газопровод или LNG терминали. Плановете са достъпът да се случи чрез газовата връзка с Гърция, която обаче тепърва започва да се строи.

Свободната търговия

По думите на министър Петкова от 2 януари ще стартира и многостранна търговия с природен газ на новооткритата газова борса. Операторът на платформата - дъщерното на "Булгартрансгаз" дружество "Газов хъб Балкан", ще предложи краткосрочен сегмент (spot), дългосрочен сегмент и брокерска услуга. "Това ще даде възможност за пълна либерализация на пазара на природен газ у нас", смята Петкова.

Досега на организирания газов пазар са проведени три търга - за освобождаване на количества от "Булгаргаз". Сделки обаче имаше само при първия, като от предложените общо 2220 GWh (7% от годишното потребление в страната) природен газ за доставка през 2020 г. бяха изтъргувани успешно 550 хил. MWh, или 25%.

Причината за слабия интерес към търговията с газ в България е, че, формално погледнато, няма съществена разлика дали газът ще бъде купен от борсата или по регулираните цени на "Булгаргаз", а и големите индустриални предприятия имат дългосрочни договори с "Булгаргаз".

Алтернативният внос

Възможност за истинска борсова търговия може да има само след включването на алтернативни доставчици, които да предложат природен газ на чисто пазарен принцип. Такова е например обявеното преди няколко месеца намерение на холандската KOLMAR да снабдява българския пазар с по 500 млн. куб.м на година (чрез LNG). За него обаче все още няма подписан договор и може въобще да не се случи.

Самото държавно дружество "Булгаргаз" тази година за първи път успя да сключи няколко договора за алтернативни доставки на по-ниски руските цени - основно втечнен природен газ, включително и от САЩ. Внесени са общо 403 млн. куб.м, или около 14% от годишното потребление в страната, от което положителният финансов ефект е около 28 млн. лева. Тези количества са и в основата на това да няма повишаване на цените на газа през последните месеци.

За януари 2020 г. са договорени още 100 млн. куб.м втечнен природен газ.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uroboros avatar :-|
    Илчо Илчев
    • - 6
    • + 2

    Руска газ директно от Русия е лошо,руска газ през Турция е супер.
    През Румъния е скъпо,през Турция евтино..а с колко щеше да е по-евтино ако идваше директно без Турция като посредник или не е европейско ако печелим директно без да плащаме дан на чужда държава?

    Нередност?
  • 2
    nxy48610609 avatar :-P
    amidala
    • - 3
    • + 4

    Ивайло, Ивайло! В основното не са ли те учили, че не може да се каращисват мерки? Смяташ ту в куб.м., ту в "550 хил. MWh" каквото и да значи това: "хил.М", защото, ако са "хил.М", го пишат GWh.
    Пълна боза!
    И второ - трябва да ти е съвсем ясно, че не купуваме руски газ от Турция. Втората тръба от ТП с руски газ за ЕС още не е пусната. От 1.1.2020 България ще купува газ от турския газов хъб. Там се миксира газ от Русия, Иран, Катар, Азербайджан.. Ти как определи, че само руски ни продават?
    Прокиев толкова ли не може да си не намери грамотни?

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#1] от "Илчо Илчев":

    Данът си го плащаме и то хайдушката. Цената в Австрия (където се получава газ транспортиран по дължината на Украйна и Словакия) е в пъти по-евтин от газа, който идва тук през Украйна и Румъния.

    Провери.

    И аз съм съгласен, че щеше да е хубаво да получаваме транзитни такси за газа към Турция. Също съм съгласен, че Капитал агресивно лобират за американски втечнен газ. Само че едно е сигурно - докато Русия е единствен доставчик, ще плащаме скъп газ. Това е.

    Българи сме, нашите интереси не са интересите на САЩ и не са интересите на Русия. Нашите интереси трябва да се определят от благото на България и българите. Спрете да се манипулирате от опорните точки на геополитически зависимите ни политици!

    Нередност?
  • 4
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#1] от "Илчо Илчев":

    140 милиона губим от транзита към Турция.
    Като дръпнем чертата оставаме на минус с около 30 милиона като сложа по-тънкият втечнен газ.

    Що се отнася за оня проект на Путлер за южен поток там щяхме да губим много повече. Бъдещето е на втечнен газ през гръцки пристанища и то краткросчното бъдеще.

    Нередност?
  • 5
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 1

    Абе голяма шумотевица за споразумението според което ЩЕ МОЖЕМ да получаваме газа за нас през Турция! Но днес сме 2.01.2020 г! Газа от къде го получаваме??? хайде уважаеми журналисти проверете, има дежурни диспечери по трасето, работен ден е, не е държавна тайна...има сайтове на бултранс......А? Газа за БГ го получаваме на Исакча и Черна вода....така е днес, утре и още мноооого време ще е така! Аман от лъжи и манипулации!

    Нередност?
Нов коментар