"Топлофикация София" е натрупала рекорден дълг от 200 млн. лв. към "Булгаргаз"

Общинското дружество обяви, че е сключило борсови сделки за доставка на природен газ, но количествата са минимални

Шефът на столичното парно Александър Александров се надява на отстъпки при покупката на големи количества газ през борсата
Шефът на столичното парно Александър Александров се надява на отстъпки при покупката на големи количества газ през борсата
Шефът на столичното парно Александър Александров се надява на отстъпки при покупката на големи количества газ през борсата    ©  Надежда Чипева
Шефът на столичното парно Александър Александров се надява на отстъпки при покупката на големи количества газ през борсата    ©  Надежда Чипева

Около 200 млн. лв. са текущите задължения на "Топлофикация София" към "Булгаргаз". Те са се увеличили почти двойно от есента насам, което означава, че общинското дружество не е плащало фактурите си през зимата. Въпреки това директорът Александър Александров смята, че дълговете ще бъдат погасени до юни. "В момента обслужваме абсолютно регулярно задълженията си към "Булгаргаз" и към БЕХ", обясни той и допълни, че събираемостта на сметките е 97%, но просрочените задължения са за около 380 млн. лв.

На този фон "Топлофикация София" обяви намерението си до следващата година да купува от борсата не по-малко от 50% от количеството природен газ, което ползва годишно. Не е ясно обаче от къде ще идва този алтернативен газ и най-вече как ще се плащат тези доставки, след като дружеството изпитва остър недостиг на средства.

Има и друг проблем за тази диверсификация - "Топлофикация София" е най-големият потребител на газ в България и ако спре да купува от "Булгаргаз", държавният доставчик може да се окаже в неизпълнение на договора си с "Газпром" и да се наложи да плаща неустойки.

Първи сделки

"Топлофикация София" вече купува газ през газова борса, оперирана от "Газов хъб Балкан", дъщерно дружество на "Булгартрансгаз". Но количествата са пренебрежимо малки - по оценки на изпълнителния директор Александър Александров става дума за около 1-2% от дневното потребление на дружеството. "Същото количество ще бъде закупувано до края на седмицата всеки ден", добави той.

Цената е била 38.6 лв./Мвтч, или с около 12% по-ниска от одобрената от енергийния регулатор тарифа, по която "Топлофикация София" купува от "Булгаргаз", посочи още Александров. Очаквало се през март дружеството да закупи около 100 хил. Мвтч газ, като по думите му потребителите щели да усетят по-ниската цена през юли (когато няма парно - бел. авт.). Това обаче е малко вероятно, тъй като количеството е равно само на една пета от месечната консумация.

Атом, молекула

Александров не успя да каже откъде идва купеният през борсата газ. "Не е наша работа да знаем какъв е газът, но той е преимуществено неруски. Става дума за втечнен газ", обясни шефът на столичното парно. Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов добави, че става въпрос за анонимни сделки и на борсата няма изискване да се съобщава произходът на енергията. "Молекулата на газа няма печат", посочи той.

Във връзка с минималните количества, купени от "Топлофикация София", Малинов коментира, че е нормално да се стартира с минимални обеми. "Нека дадем възможност на пазара да се развие", обобщи той.

На въпрос как при тези дългове "Топлофикация София" ще плаща за газа, купен през борсата, пък Александров коментира, че целта е да се стигне до по-големи количества при по-добри условия. "Например отложено плащане, минимални гаранции и др.", обясни той. Засега обаче търговията на газовата борса не предвижда възможност за разсрочено плащане и е почти изключено който и да е търговец на газ да бъде толкова толерантен към общинската топлофикация, колкото е държавната "Булгаргаз".