🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Минният форум прогнозира ликвидна криза в енергетиката

Организацията предлага пакет от мерки за справяне с проблемите

Голяма част от държавните енергийни фирми и в момента дължат пари на БЕХ. Затова те трябва да предоговорят условията по кредитите си, предлагат от БЕМФ
Голяма част от държавните енергийни фирми и в момента дължат пари на БЕХ. Затова те трябва да предоговорят условията по кредитите си, предлагат от БЕМФ
Голяма част от държавните енергийни фирми и в момента дължат пари на БЕХ. Затова те трябва да предоговорят условията по кредитите си, предлагат от БЕМФ    ©  Георги Кожухаров
Голяма част от държавните енергийни фирми и в момента дължат пари на БЕХ. Затова те трябва да предоговорят условията по кредитите си, предлагат от БЕМФ    ©  Георги Кожухаров

Ликвидна криза в енергетиката заради COVID-19 прогнозира Българският енергиен и минен форум (БЕМФ) и предлага пакет от мерки за справяне с последствията. В писмо до медиите от форума изтъкват, че енергетиката е подложена на натиск от две места. От едната страна е намаленото потребление на електроенергия и газ заради спрени или ограничени производствени мощности в индустрията, търговията и туризма. От друга - предстоящите финансови затруднения за гражданите и бизнеса може да предизвикат забавяне на плащанията по сметките.

Допълнително усложнение на ситуацията оказва и спадът на цената на електроенергията на борсите в България и в Европа до нива от под 30 евро за мегаватчас при над 45 евро/мВтч в края на февруари. Като резултат от това е намалено и производството на въглища в "Мини Марица-изток", което допълнително ще влоши и без това тежкото икономическо състояние на това дружество, пишат от БЕМФ.

За да се избегне кризата, от форума предлагат пакет от мерки, с които последствията да бъдат ограничени, като отбелязват, че разсрочването на битовите сметки на потребителите не бива да остане единствена инициатива в тази посока.

Варианти

От минния форум предлагат да се разработи план за подпомагане на енергийните дружества, които ще изпитат текущи затруднения. Подпомагането може да се търси чрез средства от фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който към момента всеки производител на ток в България (държавен или частен) заедно с "Булгартрансгаз" и ЕСО внасят по 5% от приходите си на месечна база.

Отделно от това дружествата трябва да ограничат разходите си, които не са пряко свързани с производствената дейност или които биха могли да се отложат. За пример от БЕМФ дават някои инвестиционни проекти, такива за рехабилитация, разширяване на мрежите и др. На подобен ход преди дни заложиха трите ЕРП-та - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", чиито ръководства обявиха, че спират всички ремонти без аварийните и неотложните.

Форумът предлага също фирмите да договорят разсрочване на вътрешните дългове в системата с идеята така да се избегнат фалити.

Брюксел на помощ

Правителството да настоява пред ЕК за ограничаване на въздействието върху пазара на въглеродните емисии чрез изтегляне на свободните квоти, предлагат още в писмото си от минния форум. И отбелязват, че така или иначе свитото потребление и производство ще доведат до значително намаляване на емисиите на парникови газове в Европа.

Ефектът от това би бил спад на цените на въглеродните емисии. "Това ще бъде глътка въздух както за българската, така и за европейската енергетика. Тоест апелираме за временен мораториум върху европейската политика за изкуствено поддържане на високи ценови нива на тези емисии", заявяват от БЕМФ.