НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Парното няма да поскъпва, а дори ще поевтинее още

Според Мая Манолова топлофикациите искат повишение на цените с до 140%, но разчетите са правени преди драстичното намаление на цената на газа

Столичното парно е поискало повишение на цените с около 20% от юли
Столичното парно е поискало повишение на цените с около 20% от юли
Столичното парно е поискало повишение на цените с около 20% от юли    ©  Анелия Николова
Столичното парно е поискало повишение на цените с около 20% от юли    ©  Анелия Николова

Масово повишение на цените на парното и топлата вода са поискали топлофикациите от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това съобщиха от сдружението на Мая Манолова "Изправисе БГ".

Заявленията са внесени в КЕВР, която ще трябва да се произнесе до края на юни. От документите настина се вижда, че увеличението за София, Пловдив и Плевен е около 20%, а значително по-голям скок на цените искат дружествата във Враца (62%), Разград (52%) и Бургас (45%). Най-драстично на пръв поглед е искането на търновската топлофикация, която настоява за увеличение на топлото със 140%.

Всъщност обаче нито едно от тези ценови заявления няма да бъде одобрено в този си вид. Причината е, че топлофикациите изрично са написали в документите си, че разчетите са правени преди поевтиняването на природния газ от 1 април с над 42%. Нещо повече - от "Топлофикация Велико Търново" дори изтъкват, че заплащат една от най-високите цени за доставен природен газ и заедно с допълнителните такси това струва 611.27 лв./1000 м3, която обаче в момента е в пъти по-ниска. От врачанското парно също подчертават, че плащат по 490.41 лв/1000 м3 без ДДС, при положение че цената в момента се върти около 230 лв/1000 м3 без ДДС.

Самите дружества пък не са успели да отразят намалението на синьото гориво в ценовите си заявления, тъй като срокът за внасянето им в енергийния регулатор по закон е 31 март. Оттам идва и сериозното разминаване и на пръв поглед смущаващо високите ценови заявления.

Според Мая Манолова енергийният министър Теменужка Петкова трябва да гарантира, "че в този кризисен период за гражданите и бизнеса и техните финансови затруднения няма да има повишение на цените на парното от 1 юли и на тока за регулирания пазар от 1 май 2020 г.". Още отсега е ясно, че повишение в подобни проценти няма как да има, а и се очакват нови понижение при природния газ - с около 6% от 1 май. Ако кризата с коронавируса продължи, корекции надолу ще има и през юни, така че е много по-вероятно парното в цялата страна да поевтинее допълнително след одобрените от КЕВР понижения на 1 април.