🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Надвзетите пари за газ ще се връщат на бизнеса с решение на "Булгаргаз", "Топлофикация-София" може да получи 40 млн. лв. от поевтиняването на газа, Парното няма да поскъпва, а дори ще поевтинее

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, можете да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук.

Макар и кратка, изминалата седмица бе наситена с новини, но най-вече свързани с цените на топлинната енергия. Най-важната от тях бе, че депутатите решиха как ще се поделят върнатите близо 200 млн. лв. от "Газпром" за периода 5 август - 31 март. Решен бе и спорът между индустрията и правителтвото за това по какъв начин ще бъдат компенсирани фирмите след 1 януари, които попадат в абсурдната ситуация, че хем са на свободен пазар, хем не точно. Това стана с окончателното гласуване на промените в Закона за енергетиката.

В началото на седмицата се разбра, че връщането на пари през този период няма да бъде разписано в закона, а ще бъде оставено единствено на "Булгаргаз". Общественият доставчик ще трябва да вземе индивидуално решение за всеки свой клиент на свободния пазар, след като енергийният регулатор коригира решенията си за цените на природния газ със задна дата.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов съобщи, че "Булгаргаз" вече е внесъл осем ценови заявления за всеки един месец от този период. С окончателното гласуване на промените в зала и публикуването им в Държавен вестник регулаторът ще може да промени със задна дата своите решения за цените и формално ще даде старт на преизчисляването на сумите, които подлежат на възстановяване към топлофикации и крайни клиенти.

Горещата тема за връщането на сумите продължи във вторник, когато след около петчасово извънредно заседание депутатите все пак гласуваха промените в енергийния закон на второ четене.

Междувременно се разбра, че "Топлофикация - София" може да получи 40 млн. лв. от поевтиняването на газа. При тази компенсация пък се очаквало домакинствата да получат средно около 60-70 лв., които ще бъдат приспаднати от бъдещите им сметки. Проблемът е, че самото парно има текущи задължения от около 200 млн. лв. към обществения доставчик и реално може да бъде извършено прихващане, вместо да се преведат свежи пари.

На фона на дебата около връщането на парите се оказа, че топлофикациите масово са поискали повишение на цените, но с ясното съзнание, че регулаторът няма да се съобрази с тях. От документите настина се вижда, че увеличението за София, Пловдив и Плевен е около 20%, а значително по-голям скок на цените искат дружествата във Враца (62%), Разград (52%) и Бургас (45%). Най-драстично на пръв поглед е искането на търновската топлофикация, която настоява за увеличение на топлото със 140%.

Всъщност обаче нито едно от тези ценови заявления няма да бъде одобрено в този си вид. А причината е, че самите дружества не са успели да отразят намалението на над 40%-ното намаление на природния газ в ценовите си заявления, тъй като срокът за внасянето им в енергийния регулатор по закон е 31 март.

Оттам идва и сериозното разминаване и на пръв поглед смущаващо високите ценови заявления. Топлофикациите също са наясно, че подобно увеличение няма как да се случи, тъй като всяка една от тях изрично е посочила в искането си, че калкулациите са правени, без да се вземе предвид драстичното намаление на природния газ.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ И ИЗТОЧНИЦИ

Над 20% е достигнал делът на слънцето в производството на електроенергия в Германия през изминалата седмица и кога е бил регистриран предишният рекорд - още по темата тук

Доставката на руски LNG върви по план независимо от спада в търсенето и защо износителите не променят плановете си за доставки може да видите тук

Повече за ролята на потребителите в осигуряването на електроснабдяването и защо операторите на мрежата трябва да отложат ремонтните си планове можете да откриете тук

Все още няма коментари
Нов коментар