КЕВР иска да определя цените на парното само веднъж в годината

Така потребителите няма да могат да усетят нищо от поевтиняването на природния газ

КЕВР предвижда новата схема за цените на парното и топлата вода да влезе в сила от 1 юли
КЕВР предвижда новата схема за цените на парното и топлата вода да влезе в сила от 1 юли
КЕВР предвижда новата схема за цените на парното и топлата вода да влезе в сила от 1 юли    ©  Анелия Николова
КЕВР предвижда новата схема за цените на парното и топлата вода да влезе в сила от 1 юли    ©  Анелия Николова

Изненадващата крачка към миналото направи Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), като предложи тарифата на топлинната енергия да се определя само веднъж годишно, а не според пазарните условия, както е сега.

Така, вместо да се стреми да приближи цените на парното и топлата вода максимално близо да реалностите на пазара, регулаторът иска да действа архаично и административно да казва колко трябва да се плаща. Ако това стана факт, потребителите няма да могат да усетят нищо от понижаващата се цена на природния газ, който е основно гориво за топлофикациите.

Например на 1 май КЕВР намали цената на природния газ с 11.31%, а това веднага се отрази и на парното и топлата вода, чиято стойност се понижи средно с 4 на сто за страната. Ако регулаторът започне да определя тарифите на топлофикациите само веднъж годишно, това вече няма да е възможно.

Всъщност причината за това спорно предложение на КЕВР е именно последната промяна в Закона за енергетиката, според която цените на природния газ вече се актуализират всеки месец, а при промяна с повече от 5% регулаторът е длъжен да измени и тарифите за топлоенергията. Сега се иска последното да е възможно само при резки изменения в цената на природния газ (от порядъка на 15%), и то веднъж в рамките на шест месеца.

Предложената от КЕВР промяна на модела е включена в проекта за промени в Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия, който днес бе обсъден на открито заседание на регулатора и се очаква да бъде приет на 22 май. Според председателя на комисията Иван Иванов целта е да се избегнат големите колебания в цените и да се даде възможност за планиране на разходите за топлоснабдяване, но реално това ще е удар върху потребителите - когато цените на газа падат, промяната ще дойде след година и надплатените средства ще бъдат удържани от следващи фактури, а когато цените на газа се вдигат, ще има високи изравнителни сметки, които да компенсират плащаните по-ниски месечни фактури.

Признание

"Да, потребителите може да станат кредитори на топлофикациите - това може да се случи действително, но е валидно и обратното при обратна тенденция - при повишаване на цената те да плащат по-малко", коментира шефът на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в КЕВР Пламен Младеновски. По думите му винаги ще се получи така, че единия месец потребителите да са кредитори на дружествата, а другия месец - обратното.

Причината според него е динамиката на пазарите, която е изключително голяма. "Интересите на потребителите ще бъдат защитени, защото клиенти на топлофикациите са не само домакинствата, но и детски градини, болници, училища и др., които ще могат да прогнозират разходите си за целия отоплителен сезон", казва той.

"Когато цената на газа намалява, всички са щастливи, но все пак монетата има и две страни. Никой няма да е щастлив всеки месец да се повишават цените на топлинната енергия и съответно неговите разходи", заяви още Младеновски. Последното е вярно, но също така е вярно, че повишението все пак ще дойде, макар и по-късно, при това накуп.

Критики

Предложението на КЕВР вече събра критики, като има и мнения, че регулаторът просто не иска да си създава работа, като всеки месец изчислява тарифите за парно и топла вода.

Според директора на дирекция "Лицензионни дейности" в "Булгаргаз" Иван Иванов промените са смущаващи. Омбудсманът Диана Ковачева също смята, че е проблем цените на топлинната енергия да не са обвързани с тези на природния газ, които се променят всеки месец. "Хората няма да усетят по джоба си, ако има промяна", отбеляза тя.

Сходна позиция изрази и лидерът на платформата "Изправи се.БГ" Мая Манолова, според която хората ще се превърнат в безлихвени кредитори на топлофикационните дружества. Тя изтъкна, че процедурата по определянето на нови цени на топлоенергията от 1 юли вече тече, а "в хода на мача реферът в лицето на регулатора променя правилата".

Така или иначе Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия се одобрява еднолично от КЕВР и всички тези притеснения едва ли ще бъдат взети предвид от регулатора.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drkskwlkr avatar :-|
    Иван Арнаудов
    • + 1

    Добре де, тия толкова ли са тъпи наистина?!

    Окей... тая година ще ни направят врътката и няма да намалят цената на парното за крайния потребител. Няма да ни връщат пари, а топлофикациите ще си намалят малко задълженията към доставчиците.

    А какво ще стане, питам аз, ако след три месеца Путин и MBS се разберат за добива и петролът изведнъж скочи на $150? Пак ли цяла година напред ще си плащаме "евтиното" парно, а топлофикациите ще купуват скъпия газ и ще затъват още повече?

    Как може елементарно усещане за причинно-следствени връзки да не е останало по върховете на тая е%ана държава, бре...

    Нередност?
  • 2
    drug avatar :-|
    реалист
    • + 1

    Просто, ако това се случи КЕВР ще промени закона. Да не мислите, че Държавата ще допусне, абсолютно неефективната социалистическа Топлофикация- София, да фалира? Може ли, повече от 400 кв.км. площ, многоетажно строителство да се отоплява от 4-5 централизирани топлоцентрали? Това са хиляди км. топлопроводи, хоризонтални и вертикални, това са огромни топлинни загуби, липса на гъвкавост и тотален диктат и пренебрежение към отделния потребител. Разбира се, монополистите от Топлофикация- София не допуснаха промяна на тези архаични структура и ред, която се дискутираше, още при Правителството на Ив. Костов, и хвърлиха всичките си пари и ресурси за модернизиране на главните топлопроводи и разширяване с още топлорайони, с което, за съжаление парализираха дългосрочно, изграждането и на модерни и ефективни регионални, квартални, и дори блокови и апартаментни газови микро-топлоцентрали, както е в цивилизования Свят.

    Нередност?
  • 3
    vsd28597032 avatar :-|
    vsd28597032
    • + 1

    Ако КЕВР получават заплати 1 път годишно съм съгласен и да работят 1 месец в годината

    Нередност?
Нов коментар