🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Топлофикация София" може да получи 40 млн. лв. от поевтиняването на газа

След два месеца всеки клиент ще знае каква сума ще му бъде възстановена

Промените в Закона за енергетиката бяха гласувани след над петчасово извънредно заседание на парламента
Промените в Закона за енергетиката бяха гласувани след над петчасово извънредно заседание на парламента
Промените в Закона за енергетиката бяха гласувани след над петчасово извънредно заседание на парламента    ©  Велко Ангелов
Промените в Закона за енергетиката бяха гласувани след над петчасово извънредно заседание на парламента    ©  Велко Ангелов

Столичната топлофикация вероятно ще получи около 40 млн. лв. от върнатите от "Газпром" средства след намаляването на цената на газа. Председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов обяви преди дни, че преведената от руската компания сума към "Булгаргаз" е близо 200 млн. лв. а не 150 млн. лв., както се очакваше по-рано.

След като днес депутатите приеха на второ четене промените в Закона за енергетиката, които регламентират как точно ще бъдат разпределени надплатените суми за природен газ, Николов изчисли, че при тази компенсация на "Топлофикация София" на един абонат се падат средно около 60-70 лв. Проблемът е, че самото парно има текущи задължения от около 200 млн. лв. към обществения доставчик и реално може да бъде извършено прихващане, вместо да се преведат свежи пари.

За да се задейства процедурата, енергийният регулатор трябва да вземе решение за цената на газа за всеки един от месеците в периода от 5 август до 31 март. По думите на Валентин Николов така "Булгаргаз" ще знае кой колко има да получава. "Първо на регулирани (клиенти - бел.авт.) - газоразпределителни дружества и топлофикации - до 31 март 2020, второ - на тези, на които като доставчик е доставила гориво за фирмите, до 31 декември 2019 г.", обясни той.

Отделно "Булгаргаз" ще трябва да вземе решение за връщането на надвзетите 45 млн. лева на бизнеса за периода 1 януари - 31 март. Спор за сумата от преди две седмици доведе до острата реакция на работодателите, според които държавата се опитва да ги ощети и да задържи парите за себе си. Причината - от 1 януари у нас заработи газова борса и затова формално се счита, че фирмите са излезли на свободния пазар и в такава хипотеза не би трябвало да бъдат компенсирани. Всъщност обаче това не е точно така, тъй като те работят по договори с "Булгаргаз" и на цените, които са регламентирани в тях. А те до голяма степен зависят от доставната цена на "Газпром". Самите контракти пък са сключени още в края на миналото лято, когато създаването на газовата борса още не е било факт.

След два месеца вече всеки ще бъде наясно каква сума ще му бъде възстановена, смята Валентин Николов. И разясни механизма: "Всеки един клиент трябва да бъде известен какви пари има да получава от съответното дружество. След това с първата сметка трябва да приключи прихващането на парите. Ако това не е достатъчно - с всяка следваща сметка ще се прихваща още, докато приключи съответното компенсиране."

Пари на ръка ще се дават само на онези, които са приключили получаването на услугата - например вече не са клиенти на топлофикация, но са ползвали парно в по-ранен период.

Според Атанас Костадинов от БСП обаче ситуацията е малко по-различна и възстановяването на суми ще бъде символично. По негови изчисления всяко домакинство ще получи по по-малко от 10 лв. на месечна база. "Дано не съм прав", заяви той.

Все още няма коментари
Нов коментар