Цената на природния газ пада с 11% от май

Понижението при топлата вода е средно с 4%

Новите цени влизат в сила още днес, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов
Новите цени влизат в сила още днес, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов
Новите цени влизат в сила още днес, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов    ©  Анелия Николова
Новите цени влизат в сила още днес, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов    ©  Анелия Николова

Цената на природния газ намалява с 11.31% спрямо април. Така утвърдената тарифа става 22.35 лв./мВтч без включени цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. В сравнение с действащата цена за април намалението е с 2.85 лв./мВтч. Новите тарифи влизат в сила още днес, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

По думите му общото намаление на природния газ спрямо цените, валидни до 31 март, е около 50%, като причината е споразумението между "Булгаргаз" и "Газпром", с което руската компания се задължи да намали тарифите със задна дата от 5 август м.г. до края на март 2020 г.

Понижението на природния газ е повече от заявените от "Булгаргаз" в началото на април 6.67%. Общественият доставчик ревизира заявлението си и по-рано днес поиска КЕВР да намали цената на природния газ с 11.31%. С това "Булгаргаз" отрази актуалните данни за борсовите индекси на газа и курса на долара, които влизат във формулата.

По-ниската стойност на природния газ ще се отрази и на парното и топлата вода. Понижението на топлинната енергия е 3.95% средно за страната. За София то е в размер на -5.15%, за Пловдив -1.08%, Плевен -2.62%, Бургас -2.97%, Варна -1.30%, Враца -4.14%, Велико Търново -3.04%, и Разград -2.90%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mxc32655189 avatar :-|
    mxc32655189
    • - 2

    Май пак се преебахме. Ако цената се изчисляваше по старата формула за обвързване само с цената на петрола, сигурно щеше да е още по-ниска.

    Нередност?
Нов коментар