🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдбата на "Северен поток 2" ще се реши на 8 май

Най-вероятно "Газпром" ще получи само 50% от капацитета, което би направило инвестицията в проекта нерентабилна

След наложените от САЩ санкции полагането на тръбите за "Северен поток 2" може да се извърши от руския кораб "Академик Черский"
След наложените от САЩ санкции полагането на тръбите за "Северен поток 2" може да се извърши от руския кораб "Академик Черский"
След наложените от САЩ санкции полагането на тръбите за "Северен поток 2" може да се извърши от руския кораб "Академик Черский"    ©  Reuters
След наложените от САЩ санкции полагането на тръбите за "Северен поток 2" може да се извърши от руския кораб "Академик Черский"    ©  Reuters

До края на тази седмица германският мрежов оператор Bundesnetzagentur трябва да реши окончателно дали да изключи или не газопровода "Северен поток 2" от обхвата на европейската енергийна директива. Редица медии като DW и Handelsblatt пишат, че очакванията са руският газов проект да не получи поисканите изключения и "Газпром" да може да използва само 50% от капацитета на тръбата. А това би направило невъзвръщаема многомилиардната инвестиция на руската компания.

На първо място, газовата директива на ЕС е от 2009 г. и не се прилага за проекти, които са въведени в експлоатация преди май 2019 г., а случаят очевидно не е такъв. Освен това на 4 април 2019 г. Европейският парламент актуализира директивата, като по отношение на тръбопроводи от страни извън ЕС е необходимо да има разделение между компаниите, които ги оперират, и тези, които транспортират природния газ. Това означава, че операторът на "Северен поток 2" трябва да бъде независим от "Газпром", а руската компания да получи максимум 50% от капацитета. Проблемът е, че няма алтернативни доставчици, които да използват останалите 50%, за да транспортира газ от Русия към Германия и така тръбата би стояла наполовина празна, което няма да позволи постигането на очакваната възвращаемост.

На 17 януари компанията, която изгражда "Северен поток 2" - Nord Stream 2 AG (изцяло собственост на "Газпром"), подаде в Bundesnetzagentur молба за изключение с мотива, че директивата е приета, след като строителството на проекта вече е било започнало. Решението на германския мрежов оператор, каквото и да е то, може да бъде обжалвана пред германски съд и Съда на Европейския съюз.

Междувременно Reuters публикува снимки на руския кораб за полагане на тръби "Академик Черский" в Балтийско море. Предполага се, че след наложените от САЩ санкции на компаниите, които изграждат "Северен поток 2", Русия ще използва именно този кораб за за завършване на газопровода. Плавателният съд, който "Газпром" купи през 2016 г., бе в руското тихоокеанско пристанище Находка и придвижването му в зоната на строителство на "Северен поток 2" показва, че Москва планира да завърши проекта.

Газопроводът заобикаля Украйна, Беларус и Полша и е предвиден с две тръби и общ капацитет 55 млрд. куб. метра годишно.

Другият голям енергиен проект на "Газпром" - "Турски поток 2", е в малко по-различна ситуация. Той се строи изцяло извън територията на ЕС (в Черно море и Турция) и не попада под обхвата на евродирективите, като България официално твърди, че не прави негово продължение, а изгражда разширение на националната си транзитна мрежа. По този начин самите тръби се оперират от "Булгартрансгаз" и има възможност за пренос на природен газ от различни доставчици - "Булгаргаз", "Газпром", "Овергаз", както и бъдещи такива, които ще използват газовата връзка с Гърция. На практика обаче руският газов гигант е резервирал почти изцяло входно-изходния капацитет по границите на България с Турция и Сърбия, което дори теоретично изключва възможността за съществен алтернативен пренос, а това само по себе си е нарушение на европейските правила.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sirhamiltonf1 avatar :-|
    hamiltonf
    • + 3

    "Газпром" ще изядат поредната "пръчка през пръстите"...

    Нередност?
Нов коментар