🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Връщането на пари за природния газ започва до дни

Процедурата ще струва почти 100 хил. лв. на "Булгаргаз", а някои домакинства може да получат символични суми, ако доставчиците им са купували отдругаде

Грубо една четвърт от общата сума, предвидена за връщане на фирми и топлофикации, ще бъде възстановена на "Топлофикация - София". На снимката: изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.
Грубо една четвърт от общата сума, предвидена за връщане на фирми и топлофикации, ще бъде възстановена на "Топлофикация - София". На снимката: изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.
Грубо една четвърт от общата сума, предвидена за връщане на фирми и топлофикации, ще бъде възстановена на "Топлофикация - София". На снимката: изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.    ©  Надежда Чипева
Грубо една четвърт от общата сума, предвидена за връщане на фирми и топлофикации, ще бъде възстановена на "Топлофикация - София". На снимката: изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.    ©  Надежда Чипева

Министерският съвет даде "зелена светлина" за възстановяването на надвзетите около 200 млн. лв. за природен газ на фирмите, като самата процедура ще струва на "Булгаргаз" 80 хил. лв. без ДДС. Отделно - не всички домакинства, които ползват природен газ, реално ще усетят "компенсация", тъй като част от газоразпределителните дружествата, като "Овергаз" например, диверсифицират доставчиците си и не ползват само "Булгаргаз".

Правителството реши още "Булгаргаз" да възстанови суми на своите клиенти, закупили природен газ при свободно договорени цени през първото тримесечие на 2020 г., след като това не можа да стане чрез законови промени. На практика министрите задължиха газовия доставчик да приложи аналогичен механизъм за компенсиране на клиентите, както за тези на регулирания пазар.

Самата процедура бе блокирана за кратко, тъй като в рамките на повече от седмица съветът на директорите на БЕХ не намери време да се събере, за да одобри документите, чрез които "Булгаргаз" ще връща надвзетите суми. В крайна сметка това стана на 2 юни късно вечерта.

Кой колко ще вземе. Или не

"Проведохме трудно няколкомесечни преговори. Вече няма посредници, кранчета", заяви преди началото на заседанието премиерът Бойко Борисов, макар че в основата на преговорите не беше въпросът с "посредниците" и "кранчетата", каквито няма от години, а това, че "Газпром" злоупотребяваше с монополното си положение и държеше непазарни цените на газа за някои страни от Източна Европа, включително България.

Борисов изтъкна още, че към 1 юни цената на природния газ е намаляла с 53% спрямо м.г. Според премиера от общо 201 млн. лв. 60 милиона ще отидат за "Топлофикация София", за да бъдат върнати на домакинствата.

Засега обаче не е ясно как точно ще стане това, при положение че общинската компания дължи на "Булгаргаз" над 200 млн. лв. и е много по-вероятно надвзетата сума за природен газ просто да бъде приспадната. Именно столичното парно е най-големия клиент на природен газ в България, следвано от "Лукойл Нефтохим" и "Неохим". Като цяло на химическата промишленост ще бъдат върнати 52 млн. лв., а на стъкларската - 16 млн. лв., стана ясно от думите на Борисов.

И докато за топлофикациите е ясно как ще връщат пари на домакинствата - през изравнителните сметки, то за отделните газорезпределителни дружества това не е съвсем така. Някои от тях купуват през алтернативни доставчици или посредници, за които няма законово задължение да връщат пари на клиентите си.

Колко ще струва

Връщането на надвзетите от "Газпром" пари ще струва на "Булгаргаз" 80 000 лв. без ДДС. Причината е, че се налага промяна и настройка на модула за управление на продажбите на природен газ на системата АЖУР-L, с която работи общественият доставчик. Включено е и създаване на методология за изчисляване на сумите, оформяне на документите по процедурата и др.

След това системата трябва да мине през задължителните тестове, а служителите, които ще работят с нея - да бъдат обучени. За целта "Булгаргаз" се е договорила директно с компанията "Бонев софт одитинг", която е създала системата и притежава авторските права върху продуктите.

Все още няма коментари
Нов коментар