🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на природния газ може да се повиши с над 15%

От "Булгаргаз" обясняват искането си с рязкото повишение на фючърсите на европейските пазари

Николай Павлов, директор на "Булгаргаз"
Николай Павлов, директор на "Булгаргаз"
Николай Павлов, директор на "Булгаргаз"    ©  Надежда Чипева
Николай Павлов, директор на "Булгаргаз"    ©  Надежда Чипева

След осем последователни месеца на понижение цената на природния газ по всяка вероятност ще тръгне нагоре. При това - рязко. Общественият доставчик "Булгаргаз" е поискал над 15% увеличение на цената от 1 септември спрямо действащата сега от 21.51 лв./мВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Иска се новата тарифа да бъде с 2.84 лв./мВтч по-висока.

Мотивите за това са повишените с над 45% спотови цени на европейските газови пазари за периода 1 - 10 август 2020 г., в сравнение с цените за юли 2020 г., обясняват "Булгаргаз". Именно спотовият компонент е част от формулата, по която се образува доставната цена на природния газ. Спотовите цени обаче отразяват постигнатие дневни стойности на сделките по газовите борси, а не бъдещи такива. Справка в сайта https://www.eex.com/ показва, че ръст на цената на природния газ наистина има - ако на 1 август спотовият индекс на хъба TTF е бил 5.18 евро/мВтч, то на 7 август е стигнал 7.12 евро/мВтч, а за 12 август е 6.62 евро. Фючърсите за септември пък се движат около 7.5 евро/мВтч при около 5 евро за август (ръст от ооколо 50%).

Това повишение до голяма степен бе очаквано заради постепенно събуждане на европейската икономика и производство след кризата и затегнатите пандемични мерки. Ако прогнозите за втора вълна на коронавируса се потвърдят обаче е възможно стойностите на природния газ отново да тръгнат надолу в резултат от евентуалните нови мерки за ограничаване на заразата.

(Д)ефект

Ако енергийният регулатор одобри поисканата промяна в тарифата, то ще се наложи и корекция на цените на топлинната енергия. Според последните промени в Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия цената на парното вече се променя веднъж годишно с изключение на случаите, при които има разлики от 15%.

Целта бе така да се даде възможност за планиране на разходите за топлоснабдяване. Всъщност обаче новото ценообразуване не е в интерес на потребителите, тъй като когато цените падат (както в последните осем месеца), промяната ще дойде едва след година, а през това време те на практика ще кредитират топлофикациите. Освен това от 1 юли КЕВР вече повиши цените на парното и топлата вода именно заради прогнозата, че природния газ ще поскъпне.

Увеличение и през есента

Макар и минимално, повишение в тарифата на природния газ може да има и през есента. За октомври "Булгаргаз" е прогнозирал ръст от 1.86%. Прогнозната цена на "Булгаргаз" не е окончателна - общественият доставчик ще внесе официалното си заявление за промяна на цената през октомври в началото на идния месец, т.е. заявката може да бъде коригирана.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-|
    telqk

    Крйно време е да почне да поскъпва - поевтиняването беше използвано за оправдание на строежа на бацев паток. И понеже патока се строи с български средста някой трябва да плати разходите. А кой друг освен редовия потребител!

    Нередност?
  • 2
    grem avatar :-|
    grem

    сега ще повишат цената на парното с 70%

    Нередност?
Нов коментар