🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Процедурата за нов шеф на КЕВР ще бъде рестартирана още този петък

Идеята да се чака до есента е отхвърлена, за да няма разминаване в мандатите на комисарите и председателя

Председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов засега казва, че няма конкретни кандидатури за председател на КЕВР.
Председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов засега казва, че няма конкретни кандидатури за председател на КЕВР.
Председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов засега казва, че няма конкретни кандидатури за председател на КЕВР.    ©  Цветелина Белутова
Председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов засега казва, че няма конкретни кандидатури за председател на КЕВР.    ©  Цветелина Белутова

На 10 юли Народното събрание ще гласува нови процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Решението е изненадващо, защото в понеделник председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов обяви, че процедурата ще бъде отложена за есента, след като единственият кандидат - Пламен Младеновски, се отказа.

"Решихме изборът на председател на КЕВР да върви паралелно с избора на комисари, за да няма разминаване в мандатите им", обясни Николов. Това значи, че след гласуването в петък ще има срок до 17 юли за внасянето на нови кандидатури. Изслушването им в парламента ще бъде около 23 юли, а изборът вероятно през последната седмица на месеца.

Засега конкретни имена не се потвърждават официално, но по информация на "Капитал" сред възможните номинации са Дафинка Янкова и Красимир Първанов. Янкова, която е юрист по образование, беше изпълнителен директор на "Булгаргаз" по времето на кабинета "Орешарски" от 2013 г. до началото на 2015 г. Тя се смята за приближена до ДПС, а настоящият директор на притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ - Варна" - Георги Христозов, стои зад нейното израстване в сектора.

Първанов пък е бившият зам.-министър на енергетиката от настоящия кабинет на ГЕРБ, който подаде оставка заради скандала "Апартаментгейт" през миналата година. Официално той влезе в кабинета по предложение на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), като Валери Симеонов обяви, че има високи професионални качества. На практика обаче през 2011 г. Първанов беше уволнен от НЕК, след като стана ясно, че е подписал допълнително споразумение с руската "Атомстроейскпорт" за изграждането на АЕЦ "Белене", без да е бил упълномощен от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Именно заради това България загуби арбитражното дело с руснаците и плати над 1.1 млрд. лв. за реакторите на централата.

Със сигурност ще има още няколко номинации най-малкото за да се симулира конкуренция, след като единствената кандидатура на Пламен Младеновски миналата седмица повдигна съмнения за нагласен избор. Това обаче не означава, че състезание реално ще има и бъдещият председател на КЕВР вече не е определен.

Източници на "Капитал" твърдят, че през миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов е имал среща с Илко Желязков, известен като "лейтенантът на Пеевски" в енергетиката, на която е обсъждан съставът на КЕВР. Желязков дълги години представяше интересите на депутата от ДПС в различни държавни дружества в енергетиката, а през 2018 г. стана и зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства по предложение на партията на Доган. Именно след тази среща Борисов е решил, че Младеновски не е подходящ да оглави един от най-ключовите регулатори в държавата, като вероятно са му били подадени "по-добри" кандидатури. Кои са те предстои да видим следващата седмица.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olg05611268 avatar :-|
    olg05611268

    Отново точно в целта - ето това си прави Журналисти. В предния брой им дадохте тон за песен обаче: как така 12 млрд евро и нито една идея - и ето че КОЙ действа бързо. Като назначи шефка на КЕВР ще определи къде да отиде огромната част от тези средства. И Гьола на Дунава ще построят, и какво ли още не - и 100 хиляди миньорски места ще запазят - абе идеи, идеи, идеи.

    Нередност?
Нов коментар