🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ТЕЦ "Брикел" твърди, че няма да гори боклуци въпреки разрешението от ВАС

Свързаната с Христо Ковачки централа щяла да заложи на биомасата като алтернатива на въглищата

Централата е внесла в началото на тази година заявление за промяна на комплексното разрешително, което да й позволи да смесва биомаса и RDF с въглищата.
Централата е внесла в началото на тази година заявление за промяна на комплексното разрешително, което да й позволи да смесва биомаса и RDF с въглищата.
Централата е внесла в началото на тази година заявление за промяна на комплексното разрешително, което да й позволи да смесва биомаса и RDF с въглищата.    ©  Юлия Лазарова
Централата е внесла в началото на тази година заявление за промяна на комплексното разрешително, което да й позволи да смесва биомаса и RDF с въглищата.    ©  Юлия Лазарова

Няма нужда ТЕЦ "Брикел" да прави екологична оценка за въздействието върху околната среда и здравето на хората, за да гори RDF отпадъци. Това реши окончателно Върховният административен съд (ВАС), след като отмени решението на Старозагорския административен съд, според което Регионалната инспекция по околна среда незаконосъобразно е разрешила на централата да изгаря отпадъци без екоанализ.

Според екоорганизацията "Грийнпийс-България", която заедно със "За Земята" обжалва действията на РИОСВ - Стара Загора, висшите магистрати на практика позволяват да се заобиколи новата нормативна уредба, според която оценката за въздействието е задължителна независимо от това какви количествата отпадъци ще се горят.

Въпреки това от ТЕЦ "Брикел" са категорични, че няма да се възползват от решението на ВАС и не планират да горят RDF. Не е ясно обаче докога това ще е така.

По-екологично или не съвсем

"Върховните съдии приемат без възражение позицията на централата, че горенето на отпадъци и нефтошисти е по-екологично от горенето на въглища. Не се оценява доказаната опасност от формирането на замърсители като диоксини и фурани, които са канцерогенни и дори в нищожни количества могат да предизвикат малформации, потискане на имунната система и редица други заболявания. Съдът не коментира и честите аварии на централата и лошото ѝ техническо състояние, които при изгаряне на отпадъци ще поставят в още по-голям риск здравето на населението в района", пише в съобщението на "Грийнпийс" и "За Земята".

Също така според двете организации ВАС не се е съобразил с практиката на Съда на Европейския съюз, според която няма значение дали отпадъците се "обезвреждат" или "оползотворяват", тъй като и двете дейности могат да причинят съществено замърсяване на околната среда.

Организациите посочват още, че без причина е променен докладчикът по делото и вместо определения от системата за случайно разпределение на делата съдия Юлия Тодорова, делото е решено от съдия Александър Митрев, който е бил командирован от Административен съд - Пловдив.

Можем, но няма да горим засега

От ТЕЦ "Брикел" обясниха за "Капитал", че не са променили обявената преди време позиция да не горят отпадъци. "Това беше добра и екологична възможност, но се отказахме се преди месеци, защото така искат хората", казва изпълнителният директор Янилин Павлов.

По думите му централата ще работи за поетапното заместване на въглища с биомаса (растителни продукти, слама и дървесина), което се категоризира като възобновяем източник на енергия. Разбирането, включително на ЕС, е, че тези продукти така или иначе ще отделят CO2 ако бъдат оставени в природата и затова изгарянето им се приема за въглеродно неутрално. "Ако и в това еколозите видят заплаха за природата ще означава, че борбата им е за унищожаване на българските енергийни предприятия, а не за екологични производства", смята Павлов.

В края на януари обаче ТЕЦ "Брикел" внесе заявление за ново комплексно разрешително, което да позволи изгарянето на биомаса и отпадъци, заедно с въглищата. В него компанията е обявила, че планира да използва на денонощие до 979 тона биомаса, до 96 тона неопасни отпадъци и до 490 тона нефтошисти. Най-общо биомасата се предвижда да се осигурява като отпадък от горското и селското стопанство, а за неопасните отпадъци (RDF и други) се посочва, че основният източник ще са регионалните центрове за управление на отпадъците. За да се случи това е нужно да се изгради предкамерна скарна пещ за съвместно изгаряне на биомасата и отпадъците, след което остатъкът от изгарянето ще се подава към въглищна мелница, а газовете - към пещната камера на енергийния котел.