🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Брикел" се отказва да гори RDF

В новото заявление за комплексно разрешително централата на Христо Ковачки добавя само биомаса и нефтошисти

Централата от години е известна като чест замърсител на въздуха в Гълъбово
Централата от години е известна като чест замърсител на въздуха в Гълъбово
Централата от години е известна като чест замърсител на въздуха в Гълъбово    ©  Юлия Лазарова
Централата от години е известна като чест замърсител на въздуха в Гълъбово    ©  Юлия Лазарова

Свързаната с Христо Ковачки "Брикел" официално се откзава да гори RDF и други отпадъци в Гълъбово. Това става ясно от подаденото заявление за ново комплексно разрешително, с което централата иска да добави само биомаса и нефтошисти към въглищата като гориво.

Според документа промяната е провокирана от общественото недоволство към тази дейност, независимо че миналата година съдът реши, че компанията няма нужда от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), за да гори отпадъци.

Промяна на решението

В началото на миналата година "Брикел" подаде заявление за ново комплексно разрешително, с което искаше освен въглища да използва също отпадъци, биомаса и нефтошисти като гориво. Това стана, след като екоинспекицята в Стара Загора реши, че не е необходимо да се мине през процедура по ОВОС. Инвестиционното предложение тогава предвиждаше част от въглищата да се заменят с RDF и "други отпадъци", макар че още през 2019 г. известно количество отпадъци мина през пещите на централата, след като компанията получи разрешение от МОСВ за експериментално изгаряне. Решението на РИОСВ да не се прави екооценка беше обжалвано от Сдружение "За Земята-достъп до правосъдие" и беше отменено от Административния съд Стара Загора, но в последствие беше окончателно потвърдено от Върховния административен съд миналото лято. Независимо от това "Брикел" сега се отказва сама от възможността да гори отпадъци, като обяснението на компанията е, че това се прави "поради негативните обществени настроения към този вид дейност".

Един котел по-малко

Според сегашното заявление, което компанията е подала през февруари, добавянето на новите горива ще донесе екологични ползи, тъй като ще намали емисиите въглероден и серен диоксид. Централата в Гълъбово от години е известна като чест замърсител на въздуха в града, макар че без инвестиции в оборудването проблемът трудно ще бъде разрешен.

Друга заявена от компанията промяна е изключването на шестия енергиен котел от комплексното разрешително, който досега се използваше като резервен. Причината е, че е бил продаден на трето лице. Купувачът не се споменава, но вероятно е свързана компания, тъй като Ковачки има практика да разделя инсталациите на площадките си между отделни дружества. Справка в търговския регистър показва, че продажбата е станала в края на миналата година. Тогава компанията е внесла документи за частично заличаване на залог, с което въпросният котел е изключен от обезпечението. Самият залог е направен преди години във връзка със 17.3 млн. евро кредит от Първа инвестиционна банка, който в последствие е бил поет от "Еко анализ" като кредитор. Компанията е с адрес в софийската зона "Орион", където са регистрирани голяма част от фирмите на Ковачки.

Все още няма коментари
Нов коментар