🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ТЕЦ "Марица 3" започва съкращения заради орязването на студения резерв

Свързаната с Христо Ковачки централа вече не може да разчита на приходи от държавата и пренасочва работниците си към "Брикел" - Гълъбово

Христо Ковачки    ©  Георги Кожухаров

Свързаната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Марица 3" до Димитровград е в силно затруднено финансово положение, започва съкращения на част от служителите си, а други вече пренасочва към друга централа на Ковачки - "Брикел", Гълъбово. Причината - до момента основната част от приходите на ТЕЦ-а се формираха от държавните плащания за поддържането на част от мощностите й в студен резерв. Схемата бе променена в края на юли по нареждане на премиера Бойко Борисов, с което на практика централите - ТЕЦ "Варна" (на Ахмед Доган), ТЕЦ "Бобов дол", "Брикел" и ТЕЦ "Марица 3", които получаваха най-много за студен резерв, бяха орязани за сметка на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2".

В свое становище до в. "Капитал" изпълнителният директор на централата Илиан Павлов заявява, че на този етап не се обмисля закриване на ТЕЦ "Марица 3", "но поради непредвидени от нас обстоятелства, свързани с новите правила за осигуряване на студен резерв, се наложи да преминем към процедура по съкращаване на част от нашите служители". Точно за колко души става въпрос не се посочва. По последни данни в централата работят над 140 души.

На засегнатите служители е било предложено да започнат работа в ТЕЦ "Брикел" - Гълъбово, и възможност за преквалификация. По каква точно линия се случва това не е ясно, тъй като формално дружествата не са пряко свързани, а и последната проверка на Комисията за защита на конкуренцията не откри координирани практики между фирмите, за които иначе публично се знае, че се контролират от Христо Ковачи.

От ТЕЦ "Марица 3" изтъкват, че на всички съкратени служители ще им бъдат изплатени полагащите им се възнаграждения. "Тези, които не се възползват от нашето предложение и отидат на трудовата борса, ще получат една брутна заплата, както и полагащите им се обезщетения съгласно Кодекса на труда", уверяват от "Марица 3". За "Капитал" от бюрото по труда в Димитровград съобщиха, че към момента на този вариант са се спрели около 20 души.

Уж плюс, а накрая минус

Интересно е, че централата завършва м.г. с печалба 5.8 млн. лв. Отделно - в бизнес плана на ТЕЦ-а до 2024 г., който в началото на юли бе одобрен от енергийния регулатор, се посочва, че дружеството ще излезе на печалба и през 2020 г.

Прогнозата е за 2.9 млн. лв., като намалението се дължи на ръста на общите разходи за 2020 г., свързани най-вече с материали, възнаграждения, амортизации и др. Дружеството прогнозира положителни финансови резултати в периода на 2020 - 2024 г. с изключение на 2022 г., когато производството е намалено заради планов ремонт на основни съоръжения на блок 120 MW.

"В бизнес плана ни до 2024 г. бяхме посочили, че планираме да участваме на свободния пазар за електрическа енергия и в търговете за студен резерв, откъдето дружеството формираше основно приходите си", пише още Илиан Павлов.

В резултат на новите правила обаче студеният резерв ще бъде осигуряван само от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", и то при необходимост - плащания няма да има за стоене в готовност. "Вследствие на това от 1 август 2020 г. нашата централа остана без достатъчни приходи след изтичането на досегашния й договор за осигуряване на студен резерв", се казва още в позицията на "Марица 3".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 1
    • + 6

    Когато Луканов разпределяше икономиката и назначаваше верните на партия кадри да я управляват Ковачки беше оставен в сянка. Целта беше да не се видят хората, на които е поверена енергетиката, тъй като структуроопределящ отрасъл и двигател на цялата икономика тя трябваше на всяка цена да остане в партийния портфейл. Той се появи публично след години, когато контрола над процесите в енергетиката вече беше установен и нямаше какво да се направи. За съжаление това, което направиха комунистите последните 30 години беше само във вреда на България и българския народ. Дори членството в ЕС не може да компенсира създадените политикообществени отношения, носещи само разруха и загуба на просперитет.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    Най-нормалното нещо. Като няма икономически мотиви за функционирането на предприятие, то съкращава дейността. Де да беше и ТЕЦ МИ2 толкова далновидно, да си посъкрати щат-а.

    Съвсем скоро производството ще живне и ще има нужда от кадри. Тези хора няма да са вечно безработни, както сме свикнали да приемаме такива новини.

    Нередност?
  • 4
    tbs59625460 avatar :-(
    HTA Ltd.
    • + 2

    Ковачки отдавна трябваше да гние в затвора... Ама кой да извърши разследване както си му е реда и да го натири там, където му е мястото...

    Нередност?
Нов коментар