🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

БЕХ: Жаклен Коен си отива, ДПС остава; CEZ преговаря с потенциален купувач за румънските си активи; ТЕЦ "Марица 3" започва съкращения заради орязването на студения резерв;

   ©  Цветелина Николаева

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук.

Противоречивият шеф на БЕХ Жаклен Коев изненадващо подаде оставка от Българския енергиен холдинг. Със спорно минало и след верига от нови гафове Коен се задържа едва година. Добрите новини обаче спират до тук - спряганите две имена за наследник - Иван Йончев и Ина Лазарова са част от същия управленски стил и са подвластни на същите командири.

Една от основните версии за махането на Коен е свързана с договора за доставка на природен газ от Азербайджан, който би нарушил русия монопол в региона и силно се подкрепя от САЩ.

В същото време през изминалата седмица енергийната компания CEZ, която не успя да продаде бизнеса си у нас, е започннала разговори с кандидат-купувачите на активите й в Румъния. Процедурата започна още преди година, но бе отложена заради извънредното положение.

Групата на CEZ е основният доставчик на електроенергия в Югозападна Румъния, но също така е доставчик и на природен газ с над 1.4 милиона клиенти. Общо стойността на бизнеса ѝ в Румъния се оценява на над 1 млрд. евро.

Също през седмицата, свързаната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Марица 3" изпадна във финансов недоимък заради орязването на студения резерв. В резултат част от над 140-те служители на дружеството са били съкратени, а други - пренасочени към друга централа на Ковачки - "Брикел".

По каква точно линия се случва това не е ясно, тъй като формално дружествата не са пряко свързани, а и последната проверка на Комисията за защита на конкуренцията не откри координирани практики между фирмите, за които иначе публично се знае, че се контролират от Христо Ковачи.

Какво още?

- цените на фючърсните сделки на една от най-големите борси за търговия с газ в Европа - холандската TTF отчетоха значително увеличение. Ако фючърсите за август са били на цена от около 4.7 евро/мВтч, то тези за септември вече преминават 8 евро/мВтч.

- Министерството на енергетиката ще направи проверка, анализ и оценка на остатъчните количества газ в предоставените концесии на "Петрокелтик" за добиви в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море. Това са находищата "Галата", "Калиакра" и "Каварна", като ще се оценява и находището "Каварна-изток".

- Част от Калифорния остана без ток, а очакванията са прекъсванията да продължат. Горещата вълна, която тези дни удари щата, доведе до свръхконсумация на електричество, най-вече за охлаждане. Причината за това обаче не е техническа, а по-скоро резултат от опитите на щата да бъде лидер в неутрално въглеродната икономика и липсата на резервни мощности.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ

Все още няма коментари
Нов коментар