CEZ преговаря с потенциален купувач за румънските си активи

Чешкото дружество оценява бизнеса си в Румъния на над 1 млрд. евро

CEZ притежава девет дружества в страната, от които продава седем
CEZ притежава девет дружества в страната, от които продава седем
CEZ притежава девет дружества в страната, от които продава седем    ©  Надежда Чипева
CEZ притежава девет дружества в страната, от които продава седем    ©  Надежда Чипева

Енергийната компания CEZ обяви, че е започнала разговори с потенциален купувач за активите си в Румъния, но не посочва кой точно е той. Процесът по продажба на активите започна още преди година. През април 2020 г. обаче румънското правителство преустанови временно продажбата на мажоритарни дялове в местни компании до края на извънредното положение в страната с цел да ограничи разпространението на коронавируса. Това забави продажбата на активите на CEZ, която от компанията се надяваха да приключат през втората половина на 2020 г. В крайна сметка преди няколко дни от дружеството обявиха, че вече са получили и разгледали офертите на кандидат-купувачите и са започнали преговори с този, който е дал най-добрата според тях оферта.

CEZ присъства на румънския пазар от 2005 г., когато приватизира електроразпределителното дружество Electrica Oltenia. Сега групата притежава девет дружества в страната, включително най-големия морски вятърен парк, който е и най-ценният актив - оценен е на около 650 млн. и генерира половината (58 млн.) от годишния оборот на румънския клон на дружеството. Групата на CEZ е основният доставчик на електроенергия в Югозападна Румъния, но също така е доставчик и на природен газ с над 1.4 милиона клиенти. Общо стойността на бизнеса ѝ в Румъния се оценява на над 1 млрд. евро.

Кой купува

Все още не е ясно с кого точно се водят тези преговори. В края на юни румънски медии писаха, че кандидатите са пет - индийската India Power Corporation, която бе кандидат и за българския бизнес на CEZ, унгарската енергийна група MVM (Magyar Villamos Művek), германските E.ON и Allianz, както и румънският държавен консорциум Hidroelectrica - Electrica - SAPE. Именно последният кандидат се смяташе за най-сигурен, след като румънското министерство на икономиката и енергетиката даде зелена светлина за ренационализация на енергийния сектор.

В последните дни обаче се спряга името на друг потенциален купувач. Според сайтовете на NASDAQ и Bloomberg Law това са австралийците от MIRA (Macquarie Infrastructure and Real Assets), част от Macquarie Group, и единствено неразбирателство между двете страни би склонило CEZ да разговаря с румънските държавни компании.

"Капитал" изпрати въпроси до CEZ за това кои фирми са подали оферти и с коя от тях се водят преговори, както и дали имат притеснения за евентуално блокиране на сделката от румънските регулаторни органи, след като в България Комисията за защита на конкуренцията на два пъти отказа да разреши продажбата на местните активи.

Какво се продава

CEZ продава седем компании в Румъния, като ще запази само дружествата си, които се занимават с енергийни услуги. За продажба са обявени Energy Distributio Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy и CEZ Romania. Част от сделката е и вятърният парк Fantanele-Cogealac с инсталирана мощност 600 MW и производство на 1105 GWh миналата година, както и модернизирана ВЕЦ Resita.

В България CEZ също се опитва вече няколко години да продаде активите си. Казусът с последния кандидат-купувач в лицето на българския "Еврохолд" все още не е приключил, след като миналия месец Административният съд на София-област върна производството за ново произнасяне в КЗК.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар