🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на природния газ тръгна рязко нагоре

За септември фючърсите са на значително по-високи цени - над 8 евро/мВтч при около 4.7 евро/мВтч за август

Постепенното събуждане на пазара и възстановяването на европейското производство е на път да доведе до 50% по-високи цени на природния газ от есента. Информацията за фючърсните сделки на една от най-големите борси за търговия с газ в Европа - холандската TTF (Tittle Transfer Facility), показва точно това.

Например, ако фючърсите за август са били на цена от около 4.7 евро/мВтч, то тези за септември вече преминават 8 евро/мВтч. Стойностите на тези сделки са важни, защото често пъти се разглеждат от експертите като показател за оформяне на дадена тенденция - в случая, че цените ще продължат да се повишават, особено ако не бъдат наложени нови ограничения заради пандемията.

Увеличението на природния газ е на път да се усети и в България. Последно в началото на август "Булгаргаз" поиска от 1 септември цената да се повиши с малко над 15% до 21.51 лв./мВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Заявката на обществения доставчик дойде на фона на осем последователни месеца на понижение на тарифата на природния газ.

Ограничителните мерки в началото на годината заедно с необичайно топлото време предизвикаха силно променливо първо тримесечие на 2020 г. за енергийните пазари в Европа. Според доклада за пазара на природен газ, изготвен от Комисията за пазарите на газ и електроенергия към ЕК, цените на дребно за промишлени клиенти са намалели с 10%, а за големите потребители намалението на цените е още по-забележимо (17-20%) през първото тримесечие на 2020 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар