🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Борсовата цена на тока през юли е била с 33% под тази от преди година, Загубата на държавната "Марица-изток 2" е почти 130 млн. лв. за полугодието; Пак проблеми по газовата връзка с Гърция;

Как се справят държавните фирми в условията на криза - това бе една от основните теми в сферата на енергетиката през изминалата седмица. Например - държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава да произвежда загуби и през първите шест месеца на годината. Дружеството има отрицателен финансов резултат 128.7 млн. лв., което все пак е с 41.6 млн. лв. по-малко спрямо отчетената загуба 170 млн. лв. към полугодието на 2019 г.

А НЕК излиза на печалба от 50 млн.лв., най-вече заради увеличеното потребление на ток от бита след въвеждането на извънредното положение през март. Въпреки това компанията продължава да работи в условията на отрицателен оборотен капитал и влошен паричен поток- към края на юни той е в размер на -997.3 млн.лв., като в сравнение със същия период на м.г. се отчита леко влошаване (-989.2 млн.лв.).

През седмицата стана ясно и друго - въпреки регистрираните през юни и юли повишения в борсовата цена на тока, съответно с 30% и 20% на месечна база, сделките през миналия месец са се сключвали далеч под стойностите за същия период на 2019 г. Ако средната цена на електроенергията за юли 2020 г. е била 71.87 лв./мВтч, то през същия месец на миналата година тя е била 108.21 лв./мВтч.

Това ясно показва, че възстановяването на сектора след отмяната на ограниченията заради коронавируса е бавно и все още несигурно - при ново затваряне на икономиката неминуемо ще последва нов срив в цените на тока.

Какво още? Цената на природния газ може да се повиши с 15% от есента. Мотивите за това са повишените с над 45% спотови цени на европейските газови пазари за периода 1 - 10 август 2020 г., в сравнение с цените за юли 2020 г., обясняват "Булгаргаз". Именно спотовият компонент е част от формулата, по която се образува доставната цена на природния газ.

Десетки български работници по трасето на газовата връзка с Гърция от Комотини до Стара Загора протестираха заради неизплатени заплати. От проектната компания ICGB, която отговаря за изграждането на междусистемната газова връзка Гърция - България, заявиха, че има договорни отношения с гръцката фирма AVAX като изпълнител на дейностите по строителството на интерконектора и са извършили всички плащания към тях. Справка на "Капитал" показа, че дължимите суми са били изплатени в понеделник, но това не дава гаранции, че забавянето няма да се повтори.

// ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ

- САЩ могат да постигнат 90% чист енергиен микс до 2035 г., пише в доклад на школата за публична политика на Goldman в към университета Бъркли;

- Консорциумът за строителството на Трансадриатическия газопровод TAP публикува мрежовия си кодекс, в който са описани регулаторните услуги за клиентите, регистрация за транспортиране, резервиране на капацитет и др.;

- Спад на емисиите на повечето вредни замърсители в ЕС през 2018 г., отчита доклад за инвентаризацията на емисиите в ЕС;

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ