🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Тиха и спокойна бе изминалата седмица в сферата за енергетиката. Това донякъде е изненада на фона на предишните дни, в които основните теми гравитираха около ТЕЦ-а на Ахмед Доган и избора на ново ръководство в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Все пак процедурата за попълване на КЕВР продължи и през изминалата седмица, когато без дебат парламентът гласува кандидатите за нови членове. Въпреки че бяха номинирани седем души за 4 свободни места, в крайна сметка бяха избрани само трима нови комисари. Пряко свързаните с Христо Ковачки кандидати Кремен Георгиев и Валентин Терзийски не получиха подкрепа, но все пак в състава на КЕВР ще има други двама комисари, които се смятат за близки до него.

През тази седмица екоагенцията за трети път отказа достъп до информацията на Сдружение "За земята - Достъп до правосъдие" въпреки решенията на съда. Става въпрос за анализи за централи, свързани с Христо Ковачки, както и за американските централи ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "Ей И Ес - 3C Марица Изток 1".

В новия отказ за пореден път ведомството се позовава на търговската и производствена тайна на централите в поисканата информация.

В същото време България ще трябва да изгради общо 7.7 GW нови ВЕИ мощности за около 6.2 млрд. евро в следващите 10 години. Това се посочва в последния доклад на Bloomberg New Energy Finance, според който това е най-ефективният от гледна точка на разходите и екологията сценарий за нисковъглеродно развитие с оглед плановете на ЕК за декарбонизация.

Част от този "бюджет" - около 3.5 млрд. евро, са предвидени да бъдат насочени към изграждането на нови вятърни централи.

Какво още? Защо Доган може да осъди България, колко са приходите на канадската Dundee Precious Metals от мините й в България през първата половина на 2020 г.?

// ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ

- КЕВР публикува списък на лицензираните търговци на електрическа енергия на свободния пазар. В него са включени 49 компании, актуални телефони, уеб сайтове и e-mail за справка;

- Словения и Хърватия ще строят втори блок в АЕЦ Кръшко. След като хърватското правителство заяви, че е отворено за разговори за изграждането на втория блок в атомната централа, Словенската GEN Group и властите в Любляна също обявиха готовност за преговори по проекта;

- За първата половина на 2020 г. в света са въведени в експлоатация 18 313 MW нови електропроизводствени мощности на въглища. Над 65% от новите въглищни централи са в Китай (11 371 MW) и Индия (930 MW).

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ