🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

КЗК за сделката на "Еврохолд" за активите на CEZ - преди и след; Гръцката DESFA също влезе в проекта за LNG терминал при Александруполис; "Дънди прешъс металс" окончателно се отказа да търси руди в "Свети Никола"

''Газтрейд''    ©  ''Газтрейд''
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

През изминалата седмица сделката за активите на CEZ в България си проправи път в Комисията за защита на конкуренцията след серия от регулаторни обрати. Абсурдното в цялата ситуация е, че ако до м.г. основният проблем пред придобиването на чешкото дружество у нас бе застрахователният бизнес на кандидат-купувача "Еврохолд", то сега това не е пречка.

Този обрат е нов репутационен удар върху комисията на Юлия Ненкова, която в последните години разклати доверието в независимостта си с поредица безпринципно блокирани сделки, зад които прозира политическа намеса.

Причината за отказа преди година накратко бе, че купувачът предоставя застраховки, които могат да дадат конкурентно предимство на "ЧЕЗ трейд" и "ЧЕЗ Електро" при сделки на енергийната борса.

Именно тази позиция на КЗК сега е коренно различна, а от решението на антимонополната комисия се разбира, че тя е в резултат на ново "задълбочено проучване". "В конкретния случай обединяването на две големи икономически групи, опериращи в секторите електроенергетика и застраховане, не води до създаване или засилване на господстващо положение на нито един от засегнатите пазари", става ясно от решението на комисията.

Също през седмицата гръцката компания "Газтрейд", която реализира проекта за LNG терминала край Александруполис, обяви, че е подписала споразумение с гръцкия национален газов оператор DESFA за включването му с 20% в капитала на дружеството. През август такова споразумение бе подписано и с българския газов оператор "Булгартрансгаз", който също ще участва с 20%.

Споразумението за влизането на DESFA в проекта бе подписано в сряда от председателя на борда на директорите на "Газтрейд" Елмина Копелузу и от главния изпълнителен директор на DESFA Никола Батилана в присъствието на гръцкия екоминистър Константинос Хадзидакис.

Акционери в самата DESFA пък са консорциумът SENFLUGA S.A. (Snam S.p.A., Enagás S.A., Fluxys и DAMCO S.A.) с 66% и гръцката държава с 34% участие. Трите компании в консорциума имат сериозен опит в преноса на природен газ, като те притежават и оперират няколко терминала за LNG и складове в Европа, както и в Латинска Америка - Мексико, Перу и Чили.

И още: "Дънди прешъс металс Челопеч" няма да търси руда в площта "Св. Никола"; Производството на ток през 2020 г. намалява с 8.5%; Режимът на тока в Калифорния ускори навлизането на ВЕИ и батериите;

// ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ

- Великобритания тества нов сферичен реактор за термоядрен синтез

- Дания ще строи слънчева централа с мощност от 300 МВт

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар