🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Производството на ток през 2020 г. намалява с 8.5%, а потреблението - с 4%

Дейността на ВЕИ обаче нараства с 9.6%, като делът им в енергийния микс, без ВЕЦ, вече е 8.5%

   ©  Красимир Юскеселиев
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Производството, потреблението и износа на ток от началото на 2020 г. се понижават. Това показват обобщените данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за десетте месеца на годината в сравнение с показателите за същия период на 2019 г.

Енергийните мощности в страната са генерирали общо с 8.44% по-малко електроенергия, като спадът е най-съществен при т.нар. базови централи - АЕЦ "Козлодуй", въглищните централи и топлофикациите - с над 10%.

За сметка на това обаче ЕСО отчита сериозен ръст на зелената енергия - 9.6%. Най-силно е повишението при вятърната енергия, следвана от соларния ток и биомасата. Освен това техния ток е с приоритетно изкупуване и при общ спад на потреблението делът им в производството се увеличава с над една пета - за конкретния период той е 8.5%, докато през първите 10 месеца на 2019 е бил едва 7%.

При работата на ВЕЦ-овете особена разлика няма. Въпреки че заради засушаването в началото на годината произведената от тях електроенергия бе с около 50% по-малко в сравнение с предишната година, сега ситуацията производството им намалява само с около 1%. Което означава, че през летните месеци ВЕЦ-овете са работили много повече и са наваксали изоставането.

Справката на ЕСО показва още, че потреблението на ток в страната намалява с 3.75% спрямо м.г. Без съмнение основната причина за това са ограниченията заради коронавируса, които през пролетта доведоха до затварянето на редица бизнеси. Въпреки това обаче в дългосрочен план очакванията са за свиване на потреблението заради бързото навлизане на системите за собствено производство на ток от възобновяеми източници, но което се спират все повече фирми.

Освен пониженото потребление причина за съществено намалялото производство има и ограниченият износ на ток. На годишна база той намалява с над 38%, което е подобрение спрямо "постиженията" през пролетта, когато експортът на електроенергия намаля с почти 70 на сто, но реално показва намаляващата конкурентоспособност на българската енергетика. През 2019 г. например износът на електроенергия бе с една четвърт по-малък в сравнение с предходната година.