🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на природния газ леко ще се понижи през декември

Европейските борси също отчитат слабо намаление на тарифите - най-вече заради COVID ограниченията

   ©  Цветелина Белутова

Цената на природния газ леко ще се понижи през декември, става ясно от доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). За последния месец на годината общественият доставчик "Булгаргаз" е поискал тарифа от 27.54 лв./мВтч без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, като експертите на Иван Иванов са съгласни с това. В момента цената на природния газ е 28.21 лв./мВтч.

Докладът на КЕВР ще бъде представен на утрешното открито заседание на комисията, след което предстои и обществено обсъждане. Окончателното решение за цената на природния газ за последния месец на годината ще бъде взето от комисията на Иван Иванов на 1 декември. Промяна в цените на парното и топлата вода няма да има, тъй като регулаторът ги определи още на 1 юли за цяла година напред, като взе предвид значително по-високи цени на природния газ спрямо сегашните - над 32 лв./мВтч.

Спад на борсите

Тарифата на природния газ бележи лек спад и на международните борси, най-вече заради наложените частични ограничения в редица европейски страни. Например - ако в края на октомври стойностите бяха около и дори над 15 евро/мВтч, то сега те са около 13-14 евро/мВтч. За днешния ден например цената на най-големия газов хъб в Европа - холандския TTF цената е 13.92 евро/мВтч.

Спадът в тарифите наред с други фактори като COVID ограниченията обаче се отразяват негативно на постъпленията на обществения доставчик "Бултаргаз". За деветте месеца на годината дружеството отчете срив на приходите си с близо 60%. И по-конкретно - ако за същия период на м.г. те са били над милиард, то сега са около 450 млн. лв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    reddragon avatar :-|
    reddragon

    Интересни истории.

    Нередност?
Нов коментар