"Булгаргаз" е продал с 22% по-малко природен газ за деветмесечието

Компанията отчита печалба от 28 млн. лв. към края на септември, а дълговете на "Топлофикация София" са почти 112 млн. лв.

Топлата зима, ограниченията заради коронавируса и драстичният спад в цените на природния газ са причината държавната компания "Булгаргаз" да отчита срив на приходите си с над 57% за първите девет месеца на 2020 г. Докато за същия период на предходната година постъпленията са били над милиард, то сега са малко над 451 млн. лева.

Като цяло продажбите на газ от дружеството са намалели с 21.68%, което обаче не отразява реалния спад в потреблението в страната, тъй като редица клиенти вече могат да купуват и от алтернативни доставчици чрез газова борса. След промяната в ценообразуващата формула в договора с "Газпром" през март пък цената на газа се понижи средно с около 20% за първите 4 месеца на годината, а след това отразяваше много по директно движенията на европейските борси, които се сринаха заради коронакризата.

На фона на намалелите обеми на продажбите и понижената цена, "Булгаргаз" отчита положителен финансов резултат от 27.8 млн. лв., което е с близо 20% по-малко от печалбата за първите 9 месеца на миналата година.

Къде са минусите

От отчета на дружеството се вижда, че най-голям спад в доставките на газ има при газоразпределителните дружества - над 50%. Това са фирмите, които снабдяват крайни битови клиенти и предприятия. Понижените от тяхна страна заявки обаче не означават директно, че и потреблението на абонатите им се е понижило толкова, защото е възможно да са купували газ от другаде през газовата борса.

Други сектори със значително намалена консумация през "Булгаргаз" са енергетиката и химията. Доколкото най-голямото енергийно предприятие, което използва природен газ, е "Топлофикация София", а тя успя да замени около 10% от нуждите си с алтернативни покупки през борсата, може да се предположи, че именно оттук идва въпросното понижение. Що се отнася до химическата индустрия - там по-вероятната причина е коронавирусът и въведените заради него социални и икономически ограничения. По същата причина има голям спад в доставките на газ и за стъкларската промишленост, както и за сектора на строителните материали.

Единствено при металургията няма почти никаква промяна в продажбите на газ от страна на "Булгаргаз".

Длъжниците

От отчета се вижда още, че отново най-голям длъжник на компанията е общинската "Топлофикация София". Сумата е почти 112 млн. лв., въпреки че държавата уж предприе мерки в тази посока. Към 30 септември 2019 г. дълга на столичното парно беше 104 млн. лв., а в края на миналата година - 170 млн. лв.

Впечатление прави и дългът на свързаната с Христо Ковачки "Топлофикация Плевен", който е над 8 млн. лв. В края на септември 2019 г. компанията дължеше над 20 млн. лв., които изплаща по подписано споразумение за разсрочване. Нови текущи задължения не са натрупани.

Всичко от Русия

Съществена разлика в дейността на държавното газово дружество е, че докато през 2019 г. над 15% от газа беше осигурен от алтернативни на "Газпром" доставчици, сега целият внос идва от Русия. Причината за това е именно споразумението с руската компания за покупката на определени количества, които при пониженото търсене и евентуален друг внос няма как да се изпълнят и ще се наложи плащането на неустойки.

Също така новост в дейността на "Булгаргаз" през тази година е участието на борсата "Газов хъб Балкан". Там компанията продава определена част от газа по свободно договорени цени, но засега обемите са твърде малки - около 3%.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-(
    gmalinov
    • + 1

    Че кога пък от Русия (СССР) е идвало нещо хубаво за нас, българите? Докато могат, ще ни доят както си искат и е така още от преди времето на Р. Овч., който ни зароби за години напред с подписването на неизгодни за нас договори...

    Нередност?
Нов коментар