В Чехия е започнало разследване срещу CEZ за продажбата на ТЕЦ "Варна"

Централата на Ахмед Доган изведнъж се превърна в печелившо дружество веднага след като чехите излязоха от нея

В края на миналата година Чешката върховна прокуратура е започнала разследване за начина, по който CEZ е продала на ТЕЦ "Варна" на бившия транспортен министър Данаил Папазов и след това на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това съобщава чешката медия seznamzpravy.cz, като се позовава на доклади от прокуратурата.

"Започнато е наказателно производство, по което не коментираме предварително. В ход е стандартно разследване", е потвърдил пред медията Борис Хавел от чешката върховна прокуратура. Случаят е поет от криминалистите от Национален център срещу организираната престъпност (NCOZ).

Още в края на 2019 г. сенаторът в горната камара на парламента на Чехия от Пиратската партия Лукаш Вагенкнехт подаде сигнал до българската прокуратура за сделката, но през август 2020 г. тя отказа да образува дело по казуса. Миналото лято Върховната касационна прокуратура обяви, че се самосезира и ще провери ТЕЦ "Варна" след като Христо Иванов направи живо включване от там, в което обясни не само схемите със студения резерв, но и съмненията около самата сделка. Към момента обаче няма движение по този случай.

Вагенкнехт обаче твърди, че CEZ, която е полудържавна компания, е загубила милиони като е продала електроцентралата край Варна за 48.5 млн. евро, а е инвестирала в нея над 300 млн. евро. "Определено това не е резултат от неблагоприятни обстоятелства, а редица подозрителни дейности, които лично съм анализирал в България ", казва още той.

Документите, с които разполага редакцията на seznamzpravy.cz, показват, че за разлика от българскатата прокуратура, чешкото обвинение е подходило по по-различен начин и през декември 2020 г. прокурорите в Прага са започнали разследване.

Говорителят на ЧЕЗ Ладислав Криз е заявил, че все още не знае за започналото разследване по българската сделка. "Нямаме информация или каквито и да било индикации за това", е казал той пред чешката медия.

"Приветстваме започналото разследване на Чешката върховна прокуратура и се надяваме то да защити интересите и на чешките, и на българските граждани и данъкоплатци.И до днес реална институционална реакция по случая "ТЕЦ Варна" в България липсва. Българските институции не виждат множеството червени флагове за нередности в цялата схема по закупуването и експлоатацията на ТЕЦ Варна и прилежащото Пристанище Езерово", коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Какво е историята

Централата, която е втората по големина в страната, беше приватизирана от CEZ срещу 206 млн. евро през 2006 г. В следващите години обаче КЕВР започна да определя по-ниски цени за електроенергията й и да не признава всичките разходи на чехите. Рязкото влошаване на финансовото състояние на дружеството стана през 2013-а и 2014 г. - тогава е отчетена обща загуба от над 140 млн. лева. CEZ предложиха планове за спасяването на дружеството, като се превключи от въглища на газ, но държавата отказ да гарантира доставките на природен газ.

Така се стига до решението за продажба на актива и за купувач, на 20 декември 2017 г., е избрана варненската фирма "Сигда", която тогава се контролира от фамилията на близкия до ДПС бивш транспортен министър (от кабинета "Орешарски") и дългогодишен шеф на "Пристанище Варна" Данаил Папазов. В рамките само на няколко месеца държавните институции издават всички необходими разрешителни за възобновяването на дейността на централата и осигуряват, поне документално, природен газ, с което ТЕЦ-а печели и първите си търгове за студен резерв. На 7 август 2018 г., почетния председател на ДПС Ахмед Доган официално става собственик на ТЕЦ-а, след като синът и дъщерята на Данаил Папазов му прехвърлят 70% от дяловете на "Сигда".

"Изумително е, че централата във Варна беше затворена през 2015 г. поради предполагаемо несъответствие със замърсители и прах и впоследствие продадена на децата на бившия български министър на транспорта през 2017 г. Малко след това централата премина в ръцете на влиятелен задкулисен играч и политик, представляващ турското малцинство, Ахмед Доган, с връзки с Русия. При тези обстоятелства ТЕЦ Варна внезапно възобнови дейността си и започна да реализира печалба", коментира още през миналата година ръководителят на парламентарната група на Пиратската партия в Чехия Якуб Михалек.

Говорителят на ЧЕЗ Ладислав Криз твърди, че продажбата на централата е била прозрачна, като е избрана най-изгодната оферта.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • - 1
    • + 3

    Всичко ХУбаво Дръндарски.

    Нередност?
Нов коментар