Няма кой да оглави държавната енергетика

Соченият за нов изпълнителен директор на БЕХ Мартин Тафров по всяка вероятност ще бъде оттеглен

Енергийният министър Теменужка Петкова отказва да обясни защо не се провежда конкурс за дироектр на БЕХ, както изисква Законът за публичните предприятия.
Енергийният министър Теменужка Петкова отказва да обясни защо не се провежда конкурс за дироектр на БЕХ, както изисква Законът за публичните предприятия.
Енергийният министър Теменужка Петкова отказва да обясни защо не се провежда конкурс за дироектр на БЕХ, както изисква Законът за публичните предприятия.    ©  Велко Ангелов
Енергийният министър Теменужка Петкова отказва да обясни защо не се провежда конкурс за дироектр на БЕХ, както изисква Законът за публичните предприятия.    ©  Велко Ангелов

Вече 42 дни правителството не може да реши кой да бъде новият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг - най-голямата структура в страната, която обединява в себе си цялата държавна енергетика. След като на 19 август Жаклен Коен подаде оставка, фактически промени не са вписани в Търговския регистър, тъй като не може да бъде намерен подходящa фигура за този пост. "Или кандидатите са силно компрометирани, със спорно минало и политически обвързаности, или просто не искат да си сложат главата в торбата", разказва източник на "Капитал" от енергийните среди в правителството.

Последният пример в това отношение е Мартин Тафров. Вчера mediapool.bg обяви, че Тафров, който е директор на дирекция "Продажби на електроенергия" в АЕЦ "Козлодуй", ще оглави БЕХ, като според източници на медията енергийният министър Теменужка Петкова вече била подписала заповедта за назначението. По информация на "Капитал" обаче кандидатурата на Тафров вече е оттеглена и до влизането му в енергийния холдинг вероятно няма да се стигне. Причината за това е именно спорното му минало.

От Министерството на енергетиката вече втори път отказват да отговорят официално на въпроса на "Капитал" дали ще бъде спазено изискването на Закона за публичните предприятия за провеждането на конкурс за длъжността изпълнителен директор на БЕХ. Също така не се казва и кой оперативно ръководи холдинга, ако вече Коен не изпълнява тази функция.

Подобен проблем с кадрите има и в Комисията за енергийно и водно регулиране, чийто председател Иван Иванов е с изтекъл мандат още от април, но различните политически интереси не позволяват избора на нов.

Провал и от третия опит

Веднага след оставката на Коен като най-възможен негов наследник бе посочен Иван Йончев, чиято биография в държавната енергетика е силно преплетна с тази на Коен, бил е директор на БЕХ, а в момента оглавява НЕК. През декември 2013 г., при кабинета "Орешарски" Йончев стига до най-високото ниво в енергетиката и е назначен за изпълнителен директор на холдинга, като според източниците на "Капитал" това се случва със съдействието на Георги Христозов и Илко Желязков - и двамата тогава членове на съвета на директорите на БЕХ. Сега Христозов е директор на притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ "Варна", а Желязков е определян за "лейтенанта на Делян Пеевски", който прокарва интересите на ДПС в енергетиката. Изглежда именно заради тези обвързаности Йончев не бе предложен официално отнвоо да оглави БЕХ.

Другият избор на управляващите беше Ина Лазарова. Тя е зам.-директор на БЕХ, който отговаря специално за изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция. От гледна точна на политически зависимости Лазарова не е много по-различна от Йончев и в енергийните среди тя също се смята за изключително лоялна към ДПС, като единственият ѝ плюс е, че не е публично известна и няма тъмни петна в биографията си. Това заедно с липсата на достатъчно управленски опит се оказаха причина да не бъде официално предложена за назначаване.

За Мартин Тафров също се твърди, че е човек на ДПС. Той е син е на бившия шеф на НЕК Данаил Тафров, който пък е работил по проектирането на язовир "Цанков камък" заедно с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. От документите по казуса, които бяха разглеждани на времето в парламентарната комисия по корупция, стана ясно, че Данаил Тафров е получил 25 хил. лв. за помощта, вероятно част от консултантския хонорар на Доган от 1.5 млн. евро.

Самият Мартин Тафров пък е бил в съвета на директорите на търговеца на ток "Енерджи маркет" през 2008-2009 г., а след това става директор на дирекцията за продажби на ток в АЕЦ "Козлодуй". Именно в последната си роля той е свързан с редица скандали за продажба на електроенергия на занижени цени и по неясни схеми. Допреди 2018 г. сделките с ток се сключваха непрозрачно, на вътрешни платформи на централите, до които достъп имаха само избрани фирми.

Защо е важно

Изпълнителен директор на БЕХ е нещо като министър в сянка, тъй като реално провежда политиката на държавата в сектора, а под негов контрол са всички големи държавни дружества като НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток", като консолидираните приходи са близо 7 млрд. лева.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko

    Че кой нормален човек ще иска да бъде употребяван редовно като бърсалка за чужди задни части?

    Нередност?
Нов коментар