🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ДПС иска кардинални промени в енергетиката

Проектът предвижда изключване на НЕК от доставките на ток, прекратяване на договорите с американските ТЕЦ, смяна на студения резерв с нов механизъм и компенсации за ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про

   ©  Юлия Лазарова

Най-голямата реформа в енергетиката от десетилетие. Така могат да се определят внесените преди дни от Рамадан Аталай (ДПС) предложения за промени в Закона за енергетиката. Накратко те предвиждат от 1 юли догодина Националната електрическа компания вече да не е т.нар. обществен доставчик, който осигурява ток за бита по регулирани цени, а това да вършат самите електроснабдителни дружества на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про, като поемат и съответния ценови риск. Прекият ефект от това ще е прекратяването на дългосрочните договори на американските централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3" и въвеждането на механизъм за капацитети, от който пък би могла да се възползва ТЕЦ "Варна" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Всички тези промени са в основата на бъдещата пълна либерализация на пазара на електроенергия и дори по информация на "Капитал" конкретните текстове са в процес на съгласуване с ЕК, която финално трябва да одобри механизма за капацитет като вид държавна помощ. Проблемът е, че сега промените са внесени направо между първо и второ четене на Закона за енергетиката без никакви предварителни обсъждания със сектора и без възможност за каквито и да е допълнителни консултации. А това може да създаде огромен хаос и дори да повтори сътресенията в енергетиката от 2013 г., когато НЕК спря да плаща на американските централи и задлъжня със стотици милиони левове.

Ситуация без изход

Тази реформа в енергетиката е отдавна отлагана, но сега трябва да е факт от 1 юли 2021 г., за да може държавата да получи разрешение от Брюксел за финансова подкрепа на въглищните ТЕЦ-ове, най-вече "Марица изток 2". Причината за това е регламента на ЕС, който забранява централите с CO2 емисии над 550 грама/кВтч произведена енергия, да получават държавна помощ.

Тук става дума за т.нар. Механизъм за капацитети, който ще замени стария "студен резерв" и ще направи сектора много по-прозрачен - всички производители на ток ще се състезават на конкурентен принцип не за да получат пари и да стоят в готовност, а за да работят и продават енергията си на борсата, като компенсацията от държавата ще е само за разликата между постигнатата цена на пазара и тази, с която са спечелили търга за капацитет. Например, ако една централа е класирана с цена 130 лв./мВтч, а от борсата получава 100 лв./мВтч, държавата ще я компенсира с разликата от 30 лв. В случая това ще е животоспасяващо за ТЕЦ "Марица изток 2", която през тази година почти не успяваше да продава енергията си на борсата заради високите производствени разходи.

За да одобри такъв механизъм ЕК иска пълна либерализация на пазара на едро с електроенергия. Което пък означава промяна за домакинствата: премахва се обществения доставчик НЕК и прехвърлянето на всички сделки с ток към енергийната борса. Казано накратко вместо държавната електрическа компания да купува ток от АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-овете, малките ВЕИ и ВЕЦ, който след това да продава на средна (миксирана) цена на електроснабдителните дружества, а те от своя страна да го доставят на потребителите, вече самите ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про ще трябва да си купуват тока от борсата. На първо място, това значи, че ще поемат пазарния риск върху себе си, защото ще купуват по динамични цени и ще продават на крайните клиенти по фиксирани тарифи. Според предложените от ДПС текстове, ако тази разлика е над 5% средно за цялата година, ще има компенсации за електроснабдителните дружества. Но предвид размера на бизнеса - над 1 млрд. лв., въпросните 5% пак биха били десетки милиони левове.

Другото и дори още по-важното следствие от отпадането на НЕК като обществен доставчик е, че ще бъдат прекратени дългосрочните договори на т.нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", които изтичат съответно през 2026 г. и 2024 г. Това няма да стане директно - никъде в законопроекта не е записано подобно нещо. Но реално НЕК няма да може да получава средства от Фонда "Сигурност на електроенергийната система" и няма да разполага с пари, с които да купува тока на ТЕЦ-овете. Така, дори договорите да останат в сила, ще се натрупат огромни дългове.

Още преди две години правителството обяви, че ще поиска прекратяване на договорите за изкупуване на електроенергия от двете централи, а с инвеститорите ще се търси споразумение за еднократна компенсация. Друг вариант бе те да продават тока си на борсата, а разликата да се доплаща по договори за компенсации подобно на тези, по които в момента работят част от ВЕИ.

Решението - вероятно след изборите

Сегашната алтернативата е ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" също да се включат в механизма за капацитет и да получават съответните компенсации по този начин. Но по информация на "Капитал" разговори в тази посока въобще не са водени, като в самите централи са крайно изненадани от внесените от ДПС предложения. Проблемът е, че дългосрочните договори на централите с НЕК служат за обезпечение на банковите им кредити от международни финансови институции и прекратяването им или промяната в тях трябва да бъде съгласувана с кредиторите. От друга страна, самата българска енергетика не би могла да издържи без електричеството на тези две мощности и е логично политиците да си партнират с техните представители, за да постигнат решение на казуса.

Пред "Капитал" председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов заяви, че е изненадан от предложението на ДПС, тъй като не са провеждани никакви обществени консултации за въпросната реформа. Според него темата трябва да бъде оставена за обсъждане след изборите, като така или иначе за всички засегнати страни е ясно, че от 1 юли 2021 г. трябва да има либерализация на пазара на едро.

От Министерството на енергетиката казаха, за "Капитал", че преговорите с двете централи продължават, но не обявиха подробности за обсъжданите варианти, както и срокове за постигането на споразумение. Самият Аталай пък не бе открит за коментар.

Ако обаче предложението на депутата от ДПС не бъде оттеглено, има голяма вероятност то да бъде гласувано, дори и от ГЕРБ да са против бързата реформа. От години БСП и Обединените патриоти използват темата с договорите на американските централи за политически цели и сега биха могли да се възползват от подадената им от ДПС възможност. За пред избирателите твърдението "ние развалихме договорите им" може и да има ефект, но реално от чисто финансова гледна точка на държавно ниво разлика няма да има. От друга страна, гласуването в синхрон с партията на Доган може да им донесе негативи.

Разходи - ползи от промяната

Сега НЕК получава компенсации от около 400 млн. лв. годишно през фонда "Сигурност на електроенергийната система" за преференциалните цени, по които изкупува електроенергията от ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3". При механизъм за капацитет самите централи ще получават компенсации от фонда за разликата между постигната на борсата цена и тази, която са поискали в търговете за капацитет. При настоящите високи борсови цени компенсациите ще са много по-малко от въпросните 400 млн. лв., но пък ще има такива и за ТЕЦ "Марица изток 2", както и най-вероятно за свързаните с Христо Ковачки централи "Бобов дол" и "Брикел" и за ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган - повече от сигурно е, че последните три ще предложат по-добри цени на търговете за капацитет от държавната ТЕЦ "Марица изток 2". Компенсации най-вероятно ще има и за електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", които ще купуват тока от борсата, но трябва да го продават на крайните битови потребители по фиксирани цени. Крайният ефект от всичко ще бъде аналогични разходи за електроенергия от страна на държавата, но много повече сигурност и успокояване на енергийния пазар.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hyc27697813 avatar :-|
    hyc27697813
    • - 1
    • + 10

    Естествено, че Рамадан Аталай ще е за затваряне на ТЕЦ Марица-Изток 1 и 3, защото той е горд собствиеник на онези ВЕИ фотоволтаици, които продават ток на държавата на 400-450 лв./МВатЧ!!!

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • - 2
    • + 9

    Агата от Сарая квичи, че му дръпнаха от устата студения резерв. Та сега ГЕРП се чудят и маят как и с какво да го компенсират. Щото иначе току-виж, че приключила предсрочно и скоропостижно стЪбилността. Мандатът, демек. Сакън!!

    Нередност?
  • 4
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova
    • + 4

    Каква паст ненаситна Доган... :(

    Нередност?
  • 5
    skitnik1 avatar :-|
    Дончо Колев

    Практиката критерий за истината : https://www.capital.bg/biznes/energetika/2020/12/21/4155315_tokut_za_biznesa_v_bulgariia_otnovo_e_nai-skup_v_ciala/

    Нередност?
Нов коментар