Седмични новини за енергетика

ГЕРБ подготвя ударна енергийна реформа; Анонимни предложения за промени в енергетиката търсят лоби в парламента; ГЕРБ и ДПС ще владеят енергетиката и след изборите

Дълго отлаганата реформа в енергетиката е на път да се случи, но явно отново по трудния начин. Причината - кабинетът "Борисов" най-накрая чертае стъпките към пълната либерализация на пазара, но очевидно без какъвто и да било публичен дебат. Поне на този етап.

Правителството е предложило на Европейската комисия план за реформи в енергетиката, но без той да е бил коментиран със средите. Най-общо се предвижда разваляне на договорите с американските централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", отпадането на НЕК в ролята й на обществен доставчик ток и постепенното премахване на регулираните цени за бита.

Същите кардинални промени бяха предложени от депутата от ДПС Рамадан Аталай при разглеждането на последните поправки в Закона за енергетиката. Тогава обаче те не бяха приети от ГЕРБ, БСП и патриотите с мотива, че не са били подложени на обществено обсъждане, както и че са внесени в последния момент.

И докато планът бавно си проправя път в Брюксел, у нас анонимни предложения за отлагане на либерализацията търсят лоби в парламента и макар да са оформени и внесени в парламентарната комисия по енергетика, никой не ги припознава като свои. Те предвиждат гратисният период за излизането на фирмите на свободния пазар на ток да се удължи с една година и да стане 30 юни 2022 г.

И още - ето една новина, която може и да ви изненада: за един държавен сектор няма да има значение какъв ще е резултатът от изборите и кой ще влезе в следващото правителство. Енергетиката, тази "най-богата" и важна част от държавната икономика, ще остане под контрола на ГЕРБ и ДПС още поне три години и никой няма да може да промени това.

Настоящият директор на БЕХ Жаклен Коен подаде оставка още на 19 август 2020 г., а министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че я е приела и ще издаде протоколно решение за неговата смяна. И досега обаче фактическа промяна в ръководството няма.

"Заковаването" ще стане през подмяна на ръководства на енергийните фирми, сред които АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ЕСО, "Булгартрансгаз", ТЕЦ "Марица-изток 2", "Булгаргаз", "Мини Марица-изток" и шапката им - Българският енергиен холдинг (БЕХ). Промяната трябва да приключи спешно - до месец. Но вместо по обичайния начин - според партийната вярност, назначенията ще се случат с конкурси.

На пръв поглед това е победа на прозрачността - от години се чакат конкурси, с които да се пресече партийното овладяване на държавните дружества, както и да се осигури професионален мениджмънт. Нищо обаче не подсказва, че случаят ще е такъв.

Какво още? Бум на тока от водни централи през януари, спад при производството от въглища; Гърция вече има над 4000 MW вятърни централи; Защо ВЕИ изпревариха изкопаемите горива в Европа през 2020 г.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ