"Росатом" се насочва към батериите - купи 49% в южнокорейската Enertech

Сделката е част от стратегията на руската компания да диверсифицира ядрения си бизнес

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Месец след като "Росатом" обяви намерението си да изгради водороден клъстер в Сахалин, където ще си партнира с японската Kawasaki, сега руската ядрена корпорация се насочва и към батериите за съхранение на енергия. През дъщерното си дружество Renera "Росатом" е придобил 49% от акциите в Enertech International Inc - водещ южнокорейски производител на електроди, литиево-йонни акумулаторни клетки и системи за съхранение на енергия. Цената на сделката не е публична, но според публикации в руските медии става дума за минимум 99 млн. долара.

Според изпратена до медиите информация подписаното споразумение включва също изграждане на съоръжение за производство на литиево-йонни клетки и системи за съхранение на енергия в Русия с производствен капацитет от поне 2 GWh до 2030 г. Началото на първия етап на производство е планирано за 2025 г., като инвестициите в този проект са извън цената на сделката по придобиването на дела.

Литиево-йонните батерии, произведени в Русия, ще се прилагат в електрически превозни средства (автобуси и автомобили), специално оборудване и в електрически мрежи, се казва още в съобщението.

"Партньорството с Enertech е стратегически важен етап за развитието на бизнеса за съхранение на енергия на "Росатом". Това ще увеличи производствения капацитет, значително ще подобри нашия опит и приложения, базирани на литиево-йонни батерии, а също така ще улесни достъпа до чужди пазари. Освен това местното производствено означава не само нови технологии и продукти, но и нови работни места", коментира Наталия Никипелова, президент на TVEL Fuel Company, също част от групата на "Росатом".

Досега Renera работи основно в областта на системите за съхранение на енергия за вътрешнозаводска и логистична електротехника и също така предлага решения за аварийно захранване или непрекъсваемо захранване, както и балансиране на енергийни системи.

Enertech International Inc. е водеща южнокорейска компания за литиево-йонни клетки, батерии и системи за съхранение на енергия, които се използват широко в електронните устройства, електрическите превозни средства и енергийните системи.