🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергийните потайности на ГЕРБ

#Сделки за милиони

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Забелязахте ли как премиерът Бойко Борисов спря да говори за "големите енергийни проекти" и за успехите на партията му в енергетиката? От два месеца той дори не е споменавал "Балкански поток" (всъщност "Руски"), който преди това редовно наглеждаше от хеликоптера или джипката. Не е споменавал и АЕЦ "Белене", този "красив" по думите му и също руски проект.

Но докато това може да се обясни с наближаващите избори и желанието на Борисов да изглежда прозападен, а не като пешка на Москва, трудно може да се каже същото и за мълчанието на премиера, а и на всичките му подчинени, за новото раздаване на държавни пари към Ахмед Доган и Христо Ковачки. Тихомълком, при липсата на каквато и да е прозрачност и в нарушение на собствените си правила Електроенергийният системен оператор раздаде този месец 2 млн. лв. за резервни мощности, сред които ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Бобов дол". В момента върви процедура и за такива плащания през март, като получателите отново ще са същите. Въпреки журналистическите въпроси обаче отговори по темата няма.

Без обяснения се отмести и срокът за завършване на газовата връзка с Гърция. След дългогодишно протакане последно тя трябваше да е готова през април, но в началото на годината беше обявено, че тръбата ще се завърши до 1 октомври заради ковид ограниченията през 2020 г. (По някаква неясна причина те не засегнаха скоростно изградената отсечка на "Турски поток".) Преди дни обаче Борисов обяви, че иска проектът (който е проамерикански) да бъде готов до края на тази година, което очевидно значи, че пускът може да се отложи и за 2022 г. (каквато информация отдавна циркулира в сектора). А това е важно, защото сме се договорили с азерите от 1 октомври 2021 г. да започнем да получаваме газ от тях именно през тази газова връзка. Ако това не стане, ще има неустойки. Все развития, които правят мълчанието на властта не само разбираемо, но и красноречиво.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sar19616975 avatar :-|
    sar19616975
    • - 1

    Рестарта на проекта Белене е повече от наложително в предвид на излизащите 18 милиона мегават часа от ТЕЦ -те от Маришкия басейн до края на десетилетието,както и в контекста на развитието на нисковъглеродната икономика.Проекта би се реализирал за 7 години и 9 мириарда като изцяло български с финансиране от българската държава с български инженеринг.Това ще възтанови енергийния баланс на страната ни,ще катализира икономиката в цяла Северна България,ще понижи цените на електроенергията както за бита така и индустрията, ще повиши Брутния Вътрешен Продукт.Другото са чужди енергийни , геостратегичестки и всякакви интереси.

    Нередност?
Нов коментар