🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК може да затегне правилата за изгарянето на биомаса като зелено гориво

Промените в директивата за ВЕИ се очаква да бъдат обявени през юли

   ©  Надежда Чипева

След нарастващ натиск от екологични групи и учени Европейската комисия (ЕК) смята да затегне регулациите, които определят използването на биомаса в енергетиката за зелено гориво. Целта е по този начин изгарянето на дървени пелети да не се отчита към целите на зелената енергия в ЕС.

Според документ, до който е получил достъп Financial Times, ЕК ще предложи подобряване на своите "критерии за устойчивост", за да измери дали формите на биомаса - която включва горими пелети, произведени от дървесина или органични отпадъци - трябва да се считат за възобновяеми енергийни източници. Биомасата представлява почти две трети от енергията от възобновяеми източници в ЕС и е много повече от производството на енергия от вятър и слънце. В България биомасата също има огромно значение за общите цели за зелена енергия, тъй като в тях се отчита отоплението на дърва и пелети в бита. А напоследък и някои централи започнаха да изгарят слаба и дървесна маса с цел да намалят разходите си за въглеродни емисии - биомасата засега е с нулеви емисии.

Финландия и Швеция са сред водещите държави в ЕС, които силно разчитат на биомасата и подтикнаха Брюксел да остави правилата в Директивата за възобновяемата енергия непроменени. Екоорганизации обаче се противопоставят на това и настояват всички форми на биомаса от горите да бъдат изключени от класификацията на ЕС за възобновяема енергия.

Според съдържанието на изтеклия документ дървесината от разнообразни и първични гори, известни като "забранени зони", не трябва да се счита за възобновяема.

Дървесината от първични гори представляват около 18% от цялата биомаса, произведена в ЕС. Предложените правила на ЕС също ще бъдат разширени, за да обхванат инсталации за биомаса с капацитет над 5 мегавата, намалявайки прага, който в момента е 20 мегавата. Комисията също така насърчава държавите от съюза да не изгарят висококачествена дървесина за производство на енергия, освен ако не са напълно изчерпани други форми.

Натиск от учени и екологични групи

Екоорганизациите настояват Брюксел да преработи правилата си за възобновяеми енергийни източници, за да премахне възможността всички форми на горски материал да се изгаря. Те твърдят, че изгарянето на дървесина допринася за увеличаване на въглеродните емисии и намаляването на абсорбирането на CO2 чрез механизма, известен като поглъщане на въглерод (the carbon sink).

Франс Тимерманс, заместник-председател на ЕК и отговарящ за Зелената сделка, заяви, че без биомаса ЕС няма да може да постигне амбициозните си климатични цели за намаляване емисиите до нула до 2050 г.

"Имаме нужда от биомасата, но имаме нужда от правилната биомаса. Мразя изображенията на цели гори, които се изсичат, за да бъдат изгорени. Мисля, че това е неустойчиво и е неоправдано", каза Тимерманс пред Euractiv миналия месец.

Очаква се Брюксел също така да увеличи общата цел на ЕС за възобновяема енергия от сегашните 32% до 2030 г. до почти 40% за същия срок.

Промените ще трябва да бъдат одобрени с квалифицирано мнозинство от държавите в съюз и с мнозинство в Европейския парламент. Предложението за изменение на Директивата за възобновяемата енергия трябва да бъде публикувано през юли като част от радикалната промяна на законодателството на ЕС, за да помогне за определяне на курса за по-голямо намаляване на емисиите в цялата европейска икономика.

През следващото десетилетие ЕС ще работи за намаляване на емисиите на CO2 с 55% в сравнение с нивото от 1990 г.

"Комисията сега трябва недвусмислено да заяви, че Директивата за възобновяемите източници ще подкрепя единствено и само възобновяемите енергийни източници - както ясно подсказва името", каза Доминик Ийгълтън, старши активист по природния газ в Global Witness, неправителствена организация за правата на човека и околната среда.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-|
    Кнб

    Важното е даровете на Прометей да се забранят. И хората да живеят като преди. А боговете? Е боговете и Зевс с мълниите ще си живеят на Олимп и ще ни пращат орли и гарвани да ни кълват простите глави докато сме под карантина заради някоя вариация на същата оперета (от алфа до омега).
    А иначе времето: ако е топло ще е затоплянето, наша ще да е вината, ако е студено ще са мерките.

    Нередност?
Нов коментар