🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Природният газ ще поскъпне двойно в следващите дни - и за април, и за май

Министерството на енергетиката очаквано не откри нарушения в "Булгаргаз"

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

В рамките на тази и следващата седмица цената на природния газ ще се повиши два пъти, и то съществено. Причината е, че още следващите дни ще може да се случи забавеното по политически причини от ГЕРБ поскъпване с 13% от 1 април (ще бъде взето решение със задна дата) - Министерството на енергетиката обяви днес, че проверката в "Булгаргаз" е приключила и дружеството вече може да внесе заявлението си за цената в регулатора. На 27 април пък предстои Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да обсъден на открито заседание и цената за май, която ще е с 10-11% над априлската. Или с натрупване ще има ценови шок от 25% нагоре при природния газ на 1 май.

Очакванията са, че цените на природния газ ще продължат възходящия си тренд, тъй като котировките на газовите борси в Европа също вървят нагоре. Повишението започна още в края на март - прогнозата на КЕВР за април бе, че природният газ ще поскъпне с 13% и така ще достигне най-високата си стойност от повече от година насам - на практика след като в началото на март 2020 г. бяха предоговорени условията по контракта с "Газпром" и беше включена пазарната компонента в ценовата формула.

Не открихме нарушения

Именно неизбежното повишение на цените накара управляващите предизборно да влязат на проверка в "Булгаргаз" и да отложат решението на КЕВР до нейното приключване. На въпрос кога тя ще бъде завършена пред "Капитал" от Министерството на енергетиката бяха лаконични - "когато сме готови ще ви информираме", а часове по-късно изпратиха съобщение, че тя все пак е завършена и "не са установени несъответствия, свързани с реализираните приходи и отчетените разходи през 2020 г., както и отражението им върху предложената от дружеството и намалена впоследствие от КЕВР цена на природния газ за месец април 2021 г.".

В същото време по информация на "Капитал" експертите на КЕВР са готови във всеки един момент с провеждането на заседание за новите цени за април и очакват заявлението за април.

До момента разплащанията в сектора бяха силно затруднени, а сред фирмите цари объркване по отношение на стойността, по която фактурират закупения природен газ, макар изготвянето на платежните документи да става в края на месеца.

Какво се случва на борсите

Дори и с майското повишение на цените тарифите на природния газ у нас ще останат по-ниски в сравнение с тези на европейските борси. На най-големия газов хъб в Европа - холандския TTF например от 1 април насам цените се движат между 19 и 20 евро/мВтч или около 40 лв./мВтч. Днес например цената е 20.85 евро/мВтч или над 41 лв./мВтч, което е значително повече от последно действащата цена у нас от март, която е 28.64 лв./мВтч.

Причината за това е, че освен руски в страната постъпват и малки количества азерски газ на договорена по-ниска цена. А във формулата на доставките от "Газпром" освен газовите борси влизат и цените на петрола и долара.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 1

    Мишки - само по този начин може да се определят хора, които знаейки какво постове заемат, предпочитат собственото спокойствие на цената на хвърлят цели сектори от икономиката в неведение.

    Нередност?
  • 2
    huh16189385551049430 avatar :-|
    Sve Sto
    • + 2

    Искам да попитам "журналистката" написала статията дали е наясно какво означава смислово написаното в заглавието
    "Природният газ ще поскъпне двойно"
    Определено навява мисли за двойно поскъпване, а не за поскъпване на два пъти.

    Нередност?
Нов коментар