🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ чака да минат изборите, за да разреши поскъпването на газа

Увеличаването на цената с 13% сега е блокирано от Министерството на енергетиката

Теменужка Петкова, ГЕРБ    ©  Велко Ангелов

На 1 април Комисията за енергийно и водно регулиране няма да може да определи нова цена на природния газ така, както изисква Законът за енергетиката. Причината е спорна административна процедура, която Министерството на енергетиката задейства, за да може изчисления от регулатора скок от 13% в цената на газа да бъде отложен за след изборите на 4 април.

На практика ведомството на Теменужка Петкова обяви миналия петък (26 март), че започва проверка в "Булгаргаз", а днес (31 март) съобщи, че нейният срок се удължава за неопределено време. Точно това служи като основание държавната газова компания да не внесе заявлението си за новата цена на газа от 1 април пред КЕВР и съответно регулаторът няма да има база, на която да се произнесе.

Това политическо вмешателство на свободния уж газов пазар ще има сериозни последици, тъй като чисто формално няма да има цена, по която да се фактурират доставките - действащата сега по закон се отменя след края на последния ден на месец и от първия ден на следващия месец трябва да важи новата. До приемането на новата цена от КЕВР просто няма да има тарифа, по която държавната "Булгаргаз" да продава на клиентите си, а те - на своите клиенти. Тук става дума за оборот от няколко милиона на ден. Засегната ще бъде и борсовата търговия с природен газ на хъб "Балкан", защото и тя е обвързана с референтната цена на газа на "Булгаргаз".

Според одобрените вече разчети цената на природния газ трябва да се увеличи с 13% от 1 април до малко над 32 лв./мВтч. Това е продиктувано от поскъпването на газа и по европейските борси.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf
    • - 1

    Трудно може да се опише колко е тъпо това.

    Тези, които биха разбрали за увеличението на 1-ви, разбраха и че ще се случи след изборите.
    Тези, които нямаше да разберат навреме, щяха да разберат чак със сметките, ако изоибщо ползват газ.

    С решението си ГЕРБ само подсилиха разговора по темата, единствено увеличавайки броя хора, който ще разбере за това поскъпване. И защо?!

    Нередност?
Нов коментар