🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предизборно Борисов забавя поскъпването на газа. И блокира целия пазар

За втори път чрез "проверка" кабинетът отваря период без цени, ясни плащания и борсова търговия

С груба политическа намеса правителството на Бойко Борисов ще се опита да спре поскъпването на природния газ от 1 април с определените от КЕВР 13%. Целта на това мероприятие е ясна - да не се говори точно преди изборите как газът поскъпва, докато от клипчета във фейсбук самият премиер твърди, че е намалил цената му с 50%. Самата промяна в тарифата обаче ще се случи, при това вероятно още седмицата след изборите. Но осигуряването на този политически комфорт за няколко дни ще създаде огромен хаос и куп проблеми в сектора.

На практика има опасност да се получи правен вакуум и да се блокират финансовите потоци от 4-5 млн. лв. на ден, тъй като по закон няма как да продължи да действа старата цена (тя е определена само за срока от 1 до 31 март). До приемането на нова цена от КЕВР ще сме в ситуация, в която просто няма да има тарифа, по която държавната "Булгаргаз" да продава на клиентите си. Това ще има и директен ефект върху любимия на самия Борисов газов хъб "Балкан" - без цена на "Булгаргаз" борсата няма да може да работи.

Подобно политическо вмешателство няма да е прецедент за ГЕРБ. Заради протестите миналото лято, пак по разпореждане на премиера Борисов, КЕВР забави решението за цената на газа от 1 септември, след като заявлението на "Булгаргаз" бе оттеглено, докато се разглеждаше от регулатора. Това доведе до множество претенции за нанесени вреди срещу държавната компания и не е изключено това да се повтори и сега.

Какво се случва

Цената на природния газ сега трябва да се увеличи с 13% от 1 април до малко над 32 лв./мВтч. Такива са изчисленията на Комисията за енергийно и водно регулиране от 25 март и те изцяло отразяват случващото се на пазара - по европейските борси газът поскъпва, защото хранилища са почти празни (има едва около 37% наличности в сравнение с 60% по същото време миналата година).

Определянето на цена от 32 лв./мВтч би било най-високата стойност от февруари 2020 г. насам, което е в пълно противоречие с изявленията на премиера Бойко Борисов как цената на газа била намалена (това беше факт миналата пролет, но от август м.г. тарифите вървят само нагоре). Точно затова ден след съобщението на КЕВР - на 26 март, от Министерството на енергетиката изненадващо обявиха, че започват проверка на дейността на "Булгаргаз" за 2020 г. за реализираните приходи и разходи, както и отражението им върху предложената цена на природния газ за месец април тази година. Мотивът за това е установено разминаване в изчисленията и заявена от газовия доставчик цена на газа в размер на 32.32 лв./мВтч и установената от работната група стойност от 32.09 лв./мВтч.

Подобни разминавания в изчисленията е имало и друг път, но проверки - не. От енергийното министерство не коментираха ситуацията пред "Капитал", а от "Булгаргаз" казаха, че докато тече проверка също се въздържат от коментар.

По всичко личи обаче, че проверката от страна на енергийното министерство е назначена, за да послужи като пречка "Булгаргаз" да внесе окончателно заявление за новата цена от 1 април и съответно КЕВР да не може да излезе с решение. Според източници на "Капитал", близки до разговорите в правителството по темата, целта е точно тази - да се отложи темата за след изборите, като предвиденото 13-процентно увеличение на цената на газа може да е факт от 6-7 април.

Какви са рисковете

На първо място заради липсата на цена от 1 април ще бъдат блокирани междуфирмените разплащания в сектора - никой няма да знае по какви цени да фактурира. Забавените плащания ще засегнат и бюджета, тъй като само ДДС върху сделките с газ е в размер на близо 1 млн. лв. на ден. А при търговията с газ това е ключова, тъй като газът се заплаща авансово.

Ако плащанията от клиентите спрат, това ще генерира съществени загуби в държавната "Булгаргаз", тъй като тя ще продължи купува от руснаците, при това на по-високата цената.

Негатив ще има и за държавната газова борса като част от хъба "Балкан", където "Булгаргаз" предлага т.нар. освободени количества, но без референтна цена няма да може да обяви търговете. Проблем ще има и за клиентите, които са закупили газ при предходните търгове за освобождаване на количества, тъй като техните цени се актуализират всеки месец, при реалната доставка. Дискредитира се и идеята да се привличат чуждестранни търговци и България да стане газоразпределителен център.

Неяснота ще възникне и за компаниите, които ползват газ за производството си, както и за хилядите домакинства, а също и за дружествата, които ги снабдяват. С други думи - залогът при отлагането на новата цена на газа е нормалното функциониране на икономиката.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 3

    Борисов може да отменя и природните закони - кой ще му се опре?

    Нередност?
  • 2
    val1320 avatar :-|
    val1320
    • + 4

    Няма драма-почва изплащането на газопровода.....

    Нередност?
Нов коментар