🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От 1 април цената на природния газ ще е рекордно висока за последната година

Котировките в Европа също вървят нагоре, като България остава под средните нива на пазара

Природният газ вероятно ще поскъпне с 13% от 1 април до малко над 32 лв./мВтч. Такива са изчисленията на Комисията за енергийно и водно регулиране, които предстои да бъдат обсъдени на заседание на 25 март. Това означава, че от началото на следващия месец цената на газа ще стигне най-високата си стойност от повече от година насам - на практика след като в началото на март 2020 г. бяха предоговорени условията по договора "Газпром" и беше включена пазарната компонента в ценовата формула. Сега точно заради тази пазарна компонента се налага и поскъпването - на международните борси през март природният газ поскъпна от около 15 до 18 евро/мВтч или с 20%.

Окончателното решение колко ще струва газът през новия месец ще бъде взето на 1 април, така че да бъдат отчетени и данните за последните дни на март. Точно за това е много вероятно скокът да е дори по-голям от сега заложените 13%. Подобно решение в навечерието на изборите обаче едва ли ще се хареса на управляващите от ГЕРБ и нищо чудно отново да станем свидетели на политически натиск за отлагането му, както се случи в началото на септември заради протестите.

Големият проблем на Борисов с цената на газа е, че опитвайки се да си прави пиар на тази тема още в началото преди година, обяви, че именно той е намалил тарифите: "Намалихме с 50% цената на газа", каза той тогава и продължи да повтаря това при всяка възможност. Точно затова при всяко повишаване на цената премиерът изпада в неловко положение и се чуди как да отиграе ситуацията, което пък създава структурни проблеми за сектора. Вместо това можеше просто да изтъкне безспорния успех в договорите с "Газпром" цената на руския природен газ да се определя по формула, която включва и пазарен компонент, което е много по-прозрачно отпреди. А това, че пазарът върви нагоре и надолу, не зависи от българските власти.

Защо става по-скъпо

Може да изглежда парадоксално в края на зимния сезон, когато търсенето намалява, цената на газа по борсите да се увеличава, но в случая има конкретна причина за това. Газовите хранилища в Европа са пълни едва на около 37% в сравнение с 60% по същото време миналата година и 74% в началото на тази година. И именно това движи повишеното търсене на свежи доставки, което пък се конкурира с потреблението в Азия, което отдавна е във възходящ тренд.

Точно изпразването на хранилищата осигури сравнително ниски цени на газа през зимните месеци, тъй като те бяха напълнени през лятото, когато бяха регистрирани исторически най-ниските ценови стойности на природния газ вследствие на ковид кризата. Сега обаче нагнетяването на хранилищата през следващите месеци ще се случи на много по-високи цени, което е ясен сигнал, че следващата зима ще бъде много по-скъпа.

Какви са ефектите в България

Като цяло вътрешният пазар на природен газ в страната е много по-стабилен ценово от европейския - през миналото лято нямаше критично ниски стойности, както и сега няма критично високи. Причината е точно в ценовите формули както за руския газ, така и за азерския газ, които включват няколко компонента, освен движението на европейски борси.

Това дава известно конкурентно предимство за българската индустрия и газифицираните битови потребители, но за всички ползватели на централно парно и топла вода промените при газа нямат никакъв ефект. Причината е, че още на 1 юли 2020 г. КЕВР заложи цена на газа от 32 лв./мВтч за година напред, като за първи път това ниво ще бъде достигнато сега през април. Реално цяла зимна клиентите на "Топлофикация София" и др. са плащали много повече от необходимото. По информация на "Капитал" става дума за около 25-30 млн. лв. Дали и как ще бъдат компенсирани обаче е въпрос без конкретен отговор. По принцип регулаторът може да приеме, че има надвзети приходи от страна на топлофикациите, и да ги удържи от бъдещата цена на парното за периода 1 юли 2021 - 30 юни 2022 г. Но не е изключено и тези пари да бъдат оставени в закъсалите финансово дружества.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    glk1596882739680609 avatar :-@
    Gele Gelebeshev

    Da европейците упорито въртяха номера на газпром и сега получават това което търсеха , ответните номера от газпром

    Нередност?
Нов коментар