Опитите на ГЕРБ за овладяване на енергетиката продължават

Бившите управляващи се опитват да "бетонират" свои хора на ключови позиции в ЕСО и БЕХ, като заобикалят закона

Теменужка Петкова    ©  Юлия Лазарова

Назначенията на близки до бившите управляващи от ГЕРБ хора в държавните енергийни дружества отново са в ход. След временния мораториум, който Народното събрание наложи върху действията на кабинета "Борисов 3", в началото на тази седмица например в Търговския регистър бе подаден за вписване нов надзорен съвет на "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО). Заради технически грешки процедурата е блокирана от Агенцията по вписванията, но още утре може да бъде възобновена.

Паралелно върви подготовка и за вписването на новите шефове в "Български енергиен холдинг". По информация на "Медиапул" бившият енергиен министър Теменужка Петкова е издала заповед, с която да заобиколи закона и въпреки пороците вписването да стане факт. Засега обаче няма подадени документи по партидата на холдинга.

Овладяването на ЕСО - първо действие

Цялата процедура около новото ръководство на ЕСО - надзорен и управителен съвет, е повече от любопитна и провокира куп въпроси. Тъй като няколко процеса текат паралелно, но водят до общи следствия, трябва да разкажем историята още от преди обявяването на конкурсите.

Конкурсът за трима представители на държавата в 5-членния Надзорен съвет на ЕСО е обявен от Българския енергиен холдинг на 2 февруари. Тук важното е, че процедурата е задвижена от ръководството на БЕХ, което също е в процес на смяна - Жаклен Коен, Живко Динчев и Андон Андонов. На 17 февруари и Агенцията за публични предприятия и контрол (АППК) обявява конкурса за останалите двама членове в НС на ЕСО, които на теория се водят "независими".

На 22 февруари БЕХ съобщава, че са получени 7 кандидатури, като до писмен изпит се допускат 5. Това са Пламен Радонов (настоящ член на НС и бивш главен секретар на СДС), Евден Николов (общински лидер на ВМРО - Стара Загора, неуспял кандидат за член на КЕВР и кандидат за народен представител от ВМРО на току-що миналите избори), Иван Йотов (бивш дългогодишен директор на ЕСО), Лъчезар Димитров (бивш директор на електропреносната мрежа в ЕСО), както и Георги Наков (с кариера в НЕК). Същите кандидати са допуснати по-късно (на 13 март) и до устния изпит.

А недопуснатите двама кандидати са Георги Пешев (за който няма публична информация) и Петър Петров - настоящ член на Надзорния съвет на ЕСО заедно с Радонов.

Отстраняването на Петров е показателно, тъй като той очевидно не отговаря на критериите, за да участва в конкурса за надзорник в ЕСО, но в момента заема именно тази длъжност. Отгоре на всичко сега се прави и опит той да бъде запазен на този пост, като именно това е причината вписването на новото ръководство в Търговския регистър да бъде блокирано от Агенцията по вписванията (виж тук).

АППК публикува на 9 март своя списък с допуснатите до писмен изпит независими кандидати. Това са Илиян Илиев, Пламен Герджиков, Георги Миков, Костадин Попов, Александър Тричков, сегашният служебен министър на енергетиката Андрей Живков, както и Лъчезар Димитров и Георги Наков, които участват и в процедурата на БЕХ за членове на надзора.

До устния изпит не е допуснат само Илиян Илиев. А на 20 април агенцията публикува и списък с номинираните кандидати. В него обаче липсва името на сегашния служебен министър на енергетиката Андрей Живков (който може да се е оттеглил от процедурата), както и това на Георги Наков.

Овладяване на ЕСО - второ скоростно действие

Докато вървят процедурите за нов надзорен съвет на ЕСО, старият - в състав Пламен Радонов и Петър Петров, обявява на 14 април конкурс за нов Управителен съвет на дружеството. Тук има съмнения, че въпросният конкурс може да бъде обжалван, тъй като решението за него е взето от непълен Надзорен съвет - по закон и по устав той трябва да се състои най-малко от трима членове. От 30 юни 2020 г. обаче мандатът на третият член - Костадин Язов, е прекратен.

На 23 април става ясно, че до участие във втората фаза на конкурса са допуснати настоящите трима членове Ангелин Цачев (който е и изпълнителен директор), Антон Славов и Пламен Йорданов, както и състезаващите се за членове на надзора Лъчезар Димитров, Пламен Герджиков и Иван Йотов.

Или в обобщение Пламен Радонов, който кандидатства в конкурс за член на надзора, и Петър Петров, който е отстранен от същия този конкурс, ще изберат новото изпълнително ръководство на ЕСО, въпреки че самите те може да не запазят постовете си и реално ще отнемат правото на новия надзорен съвет да изберем свой управителен съвет.

Финал

След известно затишие покрай мораториума върху назначенията сагата продължава на 17 май, когато по партидата на ЕСО е подадено заявление за вписване на нов надзорен съвет. Това става, без да са били обявени резултати от въпросните конкурси на БЕХ и АППК.

В случая от преминалите изпита в БЕХ петима кандидати, за вписване са подадени само двамата с преки политически обвързаности - Пламен Радонов и Евден Николов. Въпреки дългогодишния опит в ЕСО и енергетиката останалите - Иван Йотов, Лъчезар Димитров и Георги Наков, са отстранени. Мотиви липсват.

По подобен начин са избрани само двама от петимата номинирани независими членове от АППК. Това са Костадин Попов и Александър Тричков. Като тук интересното е, че и двамата нямат опит в енергетиката, за разлика от останалите неизбрани кандидати. Попов е бивш управител на "Терра кредит". Тричков пък е съдружник в "Терра холдинг" - собственика на "Терра кредит", както и едноличен собственик на "Голдън корн" и "Билд пропърти".

Така за вписване са подадени 4 вместо 5 членове на новия НС на ЕСО. Агенцията по вписванията обаче установява, че няма решение за петия член, въпреки че по закон трябва да бъде вписан пълният състав от 5 човека. По тази причина на 18 май е издадено указание за поправяне на този пропуск, като вместо такова от едноличния собственик БЕХ е подадено обяснение от сегашния изпълнителен директор на ЕСО Ангелин Цачев. В него той казва, че петият човек всъщност ще бъде Петър Петров - досегашният член на НС, който е отстранен от конкурса на БЕХ за новия състав. Логиката е, че мандатът му продължава, тъй като няма решение за неговото прекратяване. От агенцията по вписванията обаче не приемат този отговор и спират вписването на новия надзорен съвет.

Защо е важно

Електроенергийният системен оператор е една от най-богатите държавни фирми - тя събира всички такси за пренос на електроенергия, както за вътрешното потребление, така и при вноса и износа. Това компанията, която раздаваше и милионите за студен резерв, а напоследък - за регулиране на честотите. Освен това ЕСО дава разрешения за изграждането нови мощности, което е изключително актуално сега при развитието на ВЕИ, като често това е свързано с административен натиск върху едни инвеститори и лансиране на други.

Сега ЕСО е включена и в Плана за възстановяване, от който ще получи половин милиард лева за развитие на мрежата си. А в парламентарната комисия по ревизия на кабинета "Борисов 3" бяха подадени няколко сигнала за нагласени обществени поръчки в ЕСО и отклоняване на десетки милиони към определени фирми (повече по тази тема очаквайте в следващите броеве на "Капитал").

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cud56308911 avatar :-|
    cud56308911
    • + 5

    Да, и мъжки калинки има🥴

    Нередност?
  • 2
    gel131005743 avatar :-|
    gel131005743

    Калинки а може и светулки, като си набележат кражбата и тръгнат да я усвояват, светнат , видят я , загаснат и я гепат.

    Нередност?
Нов коментар