🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: ТЕЦ "Марица-изток 2" се доближава до фалита; ГЕРБ пак опитва да овладее енергетиката;

И още: Нов абсолютен рекорд при цената на CO2 емисиите; Търговци и производители се обединиха в регионален хъб за ВЕИ политики;

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Бившите управляващи се опитват да "бетонират" свои хора на ключови позиции в ЕСО и БЕХ, като заобикалят закона. Това е повече от тревожно - най-малкото защото под шапката на БЕХ се намират всички държавни енергийни дружества, а в ЕСО влизат таксите за пренос на електроенергия - както за вътрешното потребление, така и при вноса и износа.

Какво се случва всъщност - след временния мораториум, който Народното събрание наложи върху действията на кабинета "Борисов 3", в началото на тази седмица в Търговския регистър бе подаден за вписване нов надзорен съвет на "Електроенергиен системен оператор". Заради технически грешки процедурата е блокирана от Агенцията по вписванията, но ще бъде възобновена.

Паралелно върви подготовка и за вписването на новите шефове в "Български енергиен холдинг". По информация на "Медиапул" бившият енергиен министър Теменужка Петкова е издала заповед, с която да заобиколи закона и въпреки пороците вписването да стане факт. Засега обаче няма подадени документи по партидата на холдинга.

На фона на смените по върховете на държавните фирми ТЕЦ "Марица-изток 2" все повече се доближава до фалита. Централата е най-губещото предприятие в България и въпреки милиардната помощ, която получаваше досега от държавата, е в технически фалит без перспективи за бъдещето.

За 2020 г. ТЕЦ-ът отчита рекордна годишна загуба от 341 млн. лв. при дефицит от 208 млн. лв. за 2019 г. и 332 млн. лв. през 2018 г. С това натрупаната загуба на дружеството вече е в плашещи размери - 1.15 млрд. лв., показва финансовият отчет на компанията.

По-интересното е, че огромната загуба през миналата година идва на фона на много по-малкото работа на ТЕЦ-а. Приходите от оперативна дейност бележат спад от цели 31.99% до 459 млн. лв. на фона на 675 млн. лв. през 2019 г.

Междувременно от ЕСО регистрират огромен инвеститорски интерес към изграждането на големи възобновяеми централи. Това до голяма степен може да се обясни с облекченията за нови ВЕИ-та, според които всички проекти след 1 януари са освободени от 5%-ната вноска във фонд "Сигурност на електроенергийната система".

От началото на 2021 г. са постъпили заявления от 22 инвеститора за присъединяване на нови ВЕИ централи с инсталирана мощност общо 1971 MW, докато за същия период на 2020 г. заявленията за присъединяване към електропреносната мрежа са били за общо 479.8 MW от 14 инвеститора.

За сравнение - работещите към момента мощности за възобновяема енергия в страната, без ВЕЦ, са около 2000 MW. Което означава, че ако всички тези инвестиции се осъществят, капацитетът на зелените централи ще се удвои.

През седмицата пък бе регистриран нов абсолютен рекорд при цената на CO2 емисиите. Той беше поставен на 14 май, като цената достигна 56.35 евро за тон. Това се случва само само седмица след като в системата за търговия с емисии на Европейския съюз за първи път в историята бе премината границата от 50 евро. На практика от 23 април насам е имало само два дни с минимални понижения на цените, докато във всички останали са регистрирани ръстове.

Цената на квотите е изключително важна, защото се отразява пряко в сметката за ток. Приблизително един тон въглероден диоксид се изхвърля в атмосферата при производството на 1 мВтч електроенергия. И при настоящите нива от над 100 лв. за тон CO2 означава, че мегаватчас от миксирана от различни източници електроенергия ще струва около 150 лв., след като се прибавят разходите за производството на самия ток - въглища, заплати, амортизации, данъци и такси.

Какво още?

- Търговци и производители се обединиха в регионален хъб за ВЕИ политики - За целта беше подписан меморандум между Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия, Българската ветроенергийна асоциация и водещия европейски форум за корпоративно използване на възобновяема енергия RE-Source.

Целта е да бъде подпомогнато въвеждането на политики за пазарно развитие и бизнес сътрудничество в корпоративното производство на възобновяема енергия в България, като амбицията е инициативата бързо да обхване целия регион на Югоизточна Европа.

- Кибератака излага на риск енергийната инфраструктура на САЩ - Тръбопроводите, подобно на кабелите и подстанциите, са тип скучна, критично важна инфраструктура, за която американците не мислят, докато изведнъж не им се наложи. На 7 май кибератака накара Colonial Pipeline, фирма с централа в Джорджия, да затвори тръба, простираща се от Тексас до Ню Джърси, която доставя около 45% от бензина и дизела, използвани на източното крайбрежие.

- Акционерите на Shell увеличават натиска за още действия, свързани с климата - Мнозинството от акционерите на Royal Dutch Shell подкрепиха стратегията на компанията за енергиен преход. Но засилена подкрепа за подадения от активистка група втори набор от цели, свързани с климата, показва нарастващия натиск върху компанията за справяне с промените на климата.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 2
    • + 1

    Крайно време да фалира...

    Нередност?
Нов коментар