🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: ТЕЦ-овете на Доган и Ковачки пак ще вземат пари от държавата; Защо е важно кой ще оглави ЕСО

И още: J.P. Morgan ще структурира заем за покупка на ЧЕЗ; "Булгаргаз" повишава печалбата си до 39.6 млн. лв. през 2020 г.

Назначенията в държавните енергийни дружества беше сред топ темите и през изминалата седмица, основно заради проблемите, свързани с провеждането на процедурите. Неяснотите и спорните кандидати доведоха до блокирането на някои от тях, както стана в случая с БЕХ, при който съдът спря вписването на новото ръководство.

Това е станало въз основа на молба на София Касидова (зам.-министър на икономиката и зам.-министър на транспорта в кабинета "Сакскобургготски"), която е участвала в процедурата. В молбата на Касидова се твърди, че според методиката за оценка на кандидатите тя е номинирана на второ място като независим член на съвета на директорите, а на първо е бил номиниран Диян Димитров.

Обявената конкурсна процедура е за избор на двама независими членове на СД на БЕХ. С решение на министъра на енергетиката от понеделник (19 април) Димитров е избран за независим член, но вместо Касидова за втори независим е избран Александър Църноречки (бивш пиар на холдинга).

Посочено е, че той не е участвал в конкурса и не отговаря на изискванията за квалификация, а е служител във ведомството, което е нарушение на правилата на процедурата.

Не е ясно и кой ще оглави ЕСО - дружеството, към което е все по-вероятно да бъдат насочени около половин милиард лева в периода до 2026 г. Докъде е процедурата по избор на ново ръководство на ЕСО всъщност не е съвсем ясно. В. "Капитал" се опита да разбере повече за сроковете, участниците и отпадналите кандидати, но това се оказа трудна задача.

От самото дружество заявиха, че процедурата не се движи от тях, въпреки че на сайта им е поместена обява за конкурс за набиране на кандидати за членове на ръководството. От Министерството на енергетиката препратиха към БЕХ, а от самия БЕХ заявиха, че въпросите са насочени към експертите. Позицията на министерството е странна, при положение че като принципал на БЕХ ведомството би трябвало да е наясно какво се случва там.

Самият холдинг пък все още не може да даде информация за това кои поименно са кандидатите, докъде е процедурата и какви са сроковете оттук нататък. В петък (23 април) обаче от БЕХ са публикували съобщение, че във връзка с налагането на мораториум на назначенията конкурсът за избор на представител на държавата в ЕСО се спира.

На този фон се оказва, че ЕСО ще продължи да плаща на ТЕЦ-овете на Ахмед Доган и Христо Ковачки, след като месечните траншове към тях бяха спрени официално през март и април, за да няма предизборни скандали. Така от събота, 1 май, държавното дружество "Електроенергиен системен оператор" отново ще започне официално да дава пари на няколко ТЕЦ-а, сред които и тези на Ахмед Доган и Христо Ковачки.

Такива плащания имаше и през февруари (договорите за тях бяха сключени през януари), но вероятно заради предизборната кампания през март и април месечните дотации бяха спрени, поне официално. Това обаче повдига въпроса защо един месец трябва да се плащат милиони на някого, след като през следващия няма никакъв проблем, ако това не се прави.

В първия майски ден пък енергийният регулатор се очаква да одобри нова цена на природния газ. Прогнозите са, че тарифата за май ще бъде 35.74 лв./мВтч, или с около 10% по-висока от априлската.

И още:

- "Еврохолд България" нае J.P. Morgan да структурира заем за покупка на ЧЕЗ - "Еврохолд България" е наел германското поделение на американската инвестиционна банка J.P. Morgan да организира и структурира дълг, с който да се финансира сделката по покупката на бизнеса на CEZ в България. От компанията не посочват сумата на заема, но по неофициална информация става въпрос за около 300 млн. евро

- "Булгаргаз" повишава печалбата си до 39.6 млн. лв. през 2020 г. - около 14% по-малко закупени количества природен газ и 50% спад в приходите отчита държавната компания "Булгаргаз" за 2020 г. Въпреки това дружеството регистрира печалба в размер на 39.6 млн. лв. на фона на 34.4 млн. лв. за същия период на м.г.

- Схемата за енергийни спестявания: проблеми и възможности - Костадин Сирлещов от "CMS София" коментира последните промени в Закона за енергийната ефективност.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ

Все още няма коментари
Нов коментар