🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Кой влиза в държавните енергийни дружества; Как българска компания е напът да изгради голям соларен парк в Северна Македония

И още: С колко поскъпва природният газ; Повече пари за водород и за "Булгартрансгаз" в Плана за възстановяване

Изборите минаха, но това кой ще ръководи българската енергетика в следващите пет години продължава да бъде една от основните теми в сектора. Тези дни с нови ръководства се сдобиха част от дружествата, но видно от новите (стари) имена в тях управлението на компаниите няма да се промени съществено.

Например - без да обявят публично резултатите от проведените през последните три месеца конкурси за нови шефове на държавните енергийни дружества, управляващите от ГЕРБ са пристъпили направо към назначенията.

В петък (16 април), докато Народното събрание гласува оставката на кабинета "Борисов", министърът на енергетиката Теменужка Петкова е издала решение за избора на ново ръководство на Българския енергиен холдинг - дружество, което оперативно ръководи цялата държавна енергетиката и най-големият холдинг в държавата.

Начело на холдинга е избран доскорошният председател на енергийната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Валентин Николов. Мандатът му, както и на останалите нови членове на съвета на директорите, е 5 години и дори властта да се смени, отстраняването на който и да е от тях ще бъде изключително трудно.

Изправената пред технически фалит ТЕЦ "Марица-изток 2" също, по всичко личи, ще продължи с досегашния мениджърски подход в управлението си през следващите пет години. Причината е, че както в другите държавни енергийни дружества, така и тук ГЕРБ е назначила новите членове на съвета на директорите с мандат до 2026 г. и силно ограничени опции за смяната им. Това е станало с решение на ръководството на БЕХ от 21 април, което е подадено за вписване в Търговския регистър.

Междувременно природният газ очаквано поскъпва - и през април, и през май, въпреки опитите на кабинета в оставка цената му да бъде задържана. Очакванията са, че цените на природния газ ще продължат възходящия си тренд, тъй като котировките на газовите борси в Европа също вървят нагоре.

Повишението започна още в края на март - прогнозата на КЕВР за април бе, че природният газ ще поскъпне с 13% и така ще достигне най-високата си стойност от повече от година насам - на практика, след като в началото на март 2020 г. бяха предоговорени условията по контракта с "Газпром" и беше включена пазарната компонента в ценовата формула.

Българската "Соларпро" пък е напът да изгради голяма слънчева централа в Северна Македония. Докато в България дебатът за бъдещето на въглищните мини и свързаните с тях централи все още е начален етап и няма никаква яснота какво ще се случва с енергетиката, в Северна Македония от няколко години успешно трансформират сектора.

След като през 2019 г. бяха проведени няколко търга за нови ВЕИ мощности без държавни субсидии, сега властите в Скопие продължават в тази посока с опит да "съживят" стара и неизползваема въглищна мина - тази в Осломей.

На 16 април 2021 г. се състоя търг с участието на три международни компании, като за една от двете бъдещи фотоволтаични централи за партньор на държавния производител на енергия ESM е избрана българката "Соларпро холдинг", в която акционер е издателят на "Капитал" Иво Прокопиев.

Чрез публично-частно партньорство за изграждане, експлоатация и трансфер компанията ще направи фотоволтаичен парк с инсталирана мощност 50 мВт - за сравнение най-големият соларен парк в България - този до Караджалово, е с мощност 60.4 мВт.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uys1511761111541407 avatar :-?
    Emil Dimov
    • + 2

    Седмични новини за енергетика: КОЙ "влиза" в държавните енергийни дружества?! ми то си е ясно - "наши ора' "?!!!

    Изборите минаха, но това кой ще ръководи българската енергетика в следващите пет години е една от основните теми в сектора. Тези дни с нови ръководства се сдобиха част от дружествата, но видно от "новите" (стари!) имена в тях и управлението на компаниите няма да се промени съществено! (естествено!)
    Например: - без да обявят публично резултатите от проведените през последните три месеца конкурси за нови шефове на държавните енергийни дружества, управляващите от ГРОБ са пристъпили направо към назначенията! В петък (но не разпети!) 16 април, докато Народното събрание гласува оставката на кабинета "Борисов", министърът на енергетиката Теме нуж ка е издала решение за избора на ново ръководство на Българския енергиен холдинг - дружество, което оперативно ръководи цялата държавна енергетиката и най-големият холдинг в държавата!
    Начело на холдинга е избран доскорошният председател на енергийната комисия в парламента и депутат от ГРОБ Валентин (известен още като Вальо "баничката"!) Мандатът му, както и на останалите нови членове на съвета на директорите е 5 години и дори властта да се смени, отстраняването на който и да е от тях ще бъде изключително трудно?!!!

    Нередност?
Нов коментар