🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Защо реформата на пазара на ток върви към ново отлагане; ГЕРБ все пак успя с назначенията си в БЕХ

И още: КЕВР работи по нова методика за цените на тока при фирми без договор със снабдитeл; Най-големите компании в Стара Загора: Какво расте в сянката на енергетиката;

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Парламентарните и изборни страсти бяха сред основните теми на изминалата седмица. Управляващите обаче (умишлено или не) пропускат една от важните реформи, които трябва да се случат незабавно и без отлагане - либерализацията на електроенергийния пазар. А един от най-важните въпроси е дали и как ТЕЦ "Марица-изток 2" ще продължи да работи.

В настоящата ситуация обаче политически решения липсват и няма изгледи нужните законодателни и други реформи да се случат в срок (за много от промените бе заложено да стартират на 1 юли тази година). Което пък може да има тежки финансови последици.

Ситуацията става още по-сложна и предвид това, че договорите с двете американски централи ТЕЦ "Ей и ЕС Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" едва ли ще бъдат прекратени до лятото, каквито бяха амбициите на отиващия си кабинет.

Също с оглед свободния пазар енергийният регулатор вече работи по нова методика за ценообразуването на т.нар. доставчици от последна инстанция. Идеята е те пак да работят на най-висока тарифа, но да няма фрапиращи разлики в цените, каквито се наблюдават в момента.

В момента с ток от ДПИ (това са дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про") се снабдяват фирмите, които по някаква причина са останали без договор с доставчик на електроенергия, като цената е с 30-50% по-висока от пазарната. Очакванията са, че от 1 юли техният брой значително ще нарасне, тъй като тогава изтича гратисният период за фирмите да изберат нов снабдител с електроенергия и тези, които не го направят до 10 юни, автоматично ще бъдат прехвърлени на ДПИ.

И още:

- ГЕРБ успя с назначенията си в енергийния холдинг след оттегляне на жалба - Когато не става по единия начин, ще стане по другия. ГЕРБ все пак ще успее да впише избраното миналата седмица ново ръководство на Българския енергиен холдинг въпреки явните нарушения на процедурата, заради които съдът спря вписването. Тъжителят изненадващо е оттеглил молбата си.

- Най-големите компании в Стара Загора: Какво расте в сянката на енергетиката - Приходите на най-големите компании в област Стара Загора през 2019 г. са се повишили с 6.13% спрямо предходната - от около 6.69 млрд. лв. до над 7.1 млрд. лв. По-голямата част от тях, или 3.9 млрд. лв., обаче са акумулирани само от десетте най-големи фирми в региона.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ

Все още няма коментари
Нов коментар