🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Природният газ поскъпва с нови 20% от 1 юни, на годишна база скокът е 122%

Ремонт по трасето на "Турски поток" и забавянето при интерконектора IGB са част от извънпазарните причини, довели до повишението

Иван Иванов, председател на КЕВР    ©  Надежда Чипева
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

От днес (1 юни) цената на природния газ е увеличена с 20% до 45.27 лв./мВтч без ДДС, такси и акциз в сравнение с предходния месец (37.71 лв./мВтч), съобщи Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това е своеобразен рекорд както за месечна промяна в цената, така и като абсолютна стойност - последно тарифата бе над 45 лв./мВтч през второто тримесечие на 2019 г. (когато цената все още се определяше на тримесечна база).

Причините за това са комплексни - от повишените тарифи на борсовите пазари до кратък ремонт по трасето на "Турски поток" в Турция. Заради последното се наложило "Булгаргаз" да проведе преговори с други доставчици на природен газ за закупуване на необходимите количества по спот цени, което довело до леко увеличение на юнската тарифа. Точно с кои доставчици са водени разговори, както и за какви количества природен газ, не става ясно.

И още причини

На ценовия микс влияе и удълженият срок за въвеждането в експлоатация на газовата връзка с Гърция (IGB), заради което доставяните у нас количества азерски газ през точката "Кулата - Сидирокастро" са по-малки в сравнение с капацитета на интерконектора IGB. В началото на годината именно заради започналия внос на азерски газ цената на горивото у нас бе "задържана" като дори се стигна до понижение с около 3% на фона на увеличение от 17% на междунродните пазари през декември.

За възможен ценови рекорд предупреди още преди няколко дни изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, който на заседание на КЕВР заяви, че котировките на петролните продукти и цените на европейските газови пазари продължават да се повишават, като за периода 30.04.2021 г. - 26.05.2021 г. те са нараснали с 22%.

Не сме виновни ние

Явно за да отговорят задочно на критиките (последно отправени от Мая Манолова за предстоящото поскъпване на тока и парното), от регулатора изтъкват, че правомощията му са единствено да установи дали заявлението на "Булгаргаз" отговаря на наредбата за регулиране на цените на природния газ и на договорите за доставка.

И разясняват формулата - при утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, променените условия по договорите за доставка, както и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяният в страната природен газ.