🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Природният газ се запъти към ценови рекорд

Допълнителни количества азерски газ могат временно да спрат поскъпването, но заради договорите с "Газпром" това едва ли ще се случи

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Също като електроенергията и природния газ е на път да отбележи своеобразен рекорд. За 1 юни общественият доставчик "Булгаргаз" е внесъл заявление в КЕВР за цена от 42.54 лв./мВтч без ДДС и такси. А за юли прогнозата е за още по-голямо повишение - 44.72 лв./мВтч, показват разчетите на дружеството.

Последно - цените са били на тези нива в началото и в средата на 2019 г. т.е. много преди предоговарянето на контракта с "Газпром" от 2020 г., чиято цел бе именно постигането на по-ниски тарифи и облекчаването на бизнес и потребители. Сега обаче това явно е на път да се промени, а повишението е устойчиво и според експерти тенденцията ще се запази, тъй като е свързано с котировките на европейските борси, където също се отчитат рекорди.

Съгласни сме

В свой доклад, който ще бъде разгледан на открито заседание на 26 май, енергийният регулатор се съгласява с предложенето на "Булгаргаз" за юни (42.54 лв./мВтч), докато тарифата за юли все още е прогнозна и тепърва, през следващия месец, ще се доуточнява.

Засега изглежда, че е в посока по-нагоре - котировките на газовия холандския хъб TTF (в сегмента "Ден напред") за май се движат около и малко под 25 евро/мВтч, докато месец по-рано стойностите са били около 19-20 евро/Мвтч.

За тези ценови колебания предупреди още в началото на годината изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. Последно - майското повишение (37.71 лв./мВтч спрямо 33.19 лв./мВтч през април) той отдаде на нарасналите цени на международните пазари. "Въпреки това българските потребители плащат 10-11% по-малко в сравнение с цените на европейските газови пазари и страните от региона", поясни той.

Какво е решението

Част от решението е свързано с бързото изграждане на интерконектора с Гърция, който да позволи разнообразяване на доставките от различни държави (САЩ, Катар, Кипър и др.) и съответно по-конкурентни цени. За разлика от обслужващия руските интереси газопровод от турската до сръбската граница като продължение на "Турски поток", газовата връзка с Гърция се бави, което допълнително ще усложни пазарната ситуация у нас. Това стана обект на задочна критика и от страна на председателя на КЕВР Иван Иванов. "България търпи огромни загуби поради факта, че връзката с Гърция не е построена. Жалкото е, че по всяка вероятност тя няма да е готова и до края на тази година, както бе обещано", заяви той пред депутатите малко преди разпускането на парламента.

Къде е азерският газ

Има и друг любопитен момент - от януари 2021 г. цената на природния газ бе намалена със символичните 3% на фона на увеличение от около 17% на международните пазари през декември. Причината за това бяха започналите от 1 януари доставки на доставките на азерски газ, които намериха отражение и в крайните цени.

И сега доставките от Азербайджан са по-евтини от руските, така че според експерти при увеличаването им може да се намали ефектът от очаквания ценови шок от това лято. Това обаче едва ли ще се случи заради клаузата "take or pay", заложена в договора с "Газпром", която важи до 2022 г. Тя задължава България да купи определени количества суровина в рамките на календарната година. Ако те са по-малки, то страната ни трябва да доплати до минималните, записани в договора. Един от вариантите в тази ситуация е износът, но засега това изглежда сложно и трудно предвид липсата на инфраструктура, която да позволи това и факта, че почти всички входно-изходни точки на българската система са блокирани от "Газпром".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 3

    Не газта е скъпа , парите поевтиняха ...

    Нередност?
  • 2
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 1
    • + 4

    Отмъщението на ГЕРБ. И в много други сфери и пазари ще се усети камшика на господаря към раята, която се опитва да го отхвърли. Само гледайте какво ще стане с тока. А и Шехерезада има да изплаща къща, съпруга и взема парите от газовете, след като Божков спря да я финансира.

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    "Борсови цени" говори ли ти нещо?
    А "зелена енергия"?
    Е, и двете обещават поскъпване на цените на дребно. Плавно засега.

    Нередност?
  • 4
    eddim avatar :-|
    nablyudatel
    • + 1

    А ние не плащаме ли вече, по цена формирана на база европейски борси? И ако е така, то съвсем резонно ще плащаме все по скъпо, предвид неизменния ръст там. Някои предупеждаваха за това отдавна

    Нередност?
Нов коментар