🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще се забави ли още газовата връзка с Гърция?

Служебният енергиен министър Андрей Живков видя нов риск от протакане, а от АБВ подадоха сигнал в МВР заради евентуалното забавяне и други нарушения

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Защо истински важният за диверсификацията на газовите доставки към България проект като газовата връзка с Гърция не може да бъде реализиран вече над 10 години, а сроковете за завършването му постоянно се променят? Въпросът няма ясен отговор, което още веднъж буди съмнения за реалното желание на управляващите да задвижат работата по интерконектора, който би дал шанс на България да разнообрази източниците си на природен газ и да постигне по-добри цени. За разлика от три пъти по-дългото и скъпо продължение на "Турски поток", което беше изградено за година и половина, но реално служи само за преноса на руски газ през страната.

Последно в края на седмицата служебният министър Андрей Живков призна, че с газовата връзка с Гърция отново има проблем. Този път възможното протакане може да дойде по линия на забавени доставки на компоненти от газопровода. "При последващо неспазване на договорения срок за завършване на строителството ще пристъпим към усвояване на гаранциите по договора в размер на 90 хил. евро/ден", заяви Живков и посочи, че писмо с такова предупреждение вече е изпратено до изпълнителя - гръцката компания "Авакс".

Срокът за завършването на проекта е краят на 2021 г., т.е. евентуалното усвояване на гаранциите ще започне от 1 януари.

И МВР проверява

От МВР пък дори са започнали проверка по сигнал на партия АБВ за евентуални нарушения и забавяне на проекта, като за целта ще бъдат изискани и документи от ресорното министерство. Според лидера на партията Румен Петков, който е и бивш вътрешен министър, от договора за изпълнението на строежа с гръцката компания "Авакс" е премахнато първоначално заложеното изграждане на две стратегически автоматични газорегулиращи станции - Кърджали и Димитровград.

Сумата по договора (144.8 млн. евро) обаче не е променена въпреки намаления обем работа, се посочва в съобщението на партията. От АБВ предупреждават, че за тази злоупотреба България със сигурност ще бъде подложена на санкции от съответните европейски институции, в т.ч. и ОЛАФ, и призовават за отстраняването на ръководителя на проектната компания Теодора Георгиева.

От ICGB обаче не се тревожат - заявяват, че ще окажат съдействие и ще предоставят всички поискани документи, свързани с работата по проекта. От компанията припомнят, че той се финансира частично със средства от европейски структури и фондове, както и със заем от Европейската инвестиционна банка, което налага допълнителен механизъм на контрол. "Това гарантира, че всички дейности и процедури по реализацията на проекта се изпълняват съгласно всички законови предписания", пишат в свое становище от дружеството.

И допълват, че спекулации по темата за извършени нарушения целят единствено да уязвят репутацията на проекта и да доведат до неговото блокиране малко преди той да бъде завършен и въведен в експлоатация. От дружеството дори намекват, че ще предприемат реципрочни мерки - ICGB си запазва правото да предприеме действия по съдебен път при отправяне на внушения или твърдения, несъответстващи на истината, заявяват от проектната компания.

Спънки

За "Капитал" от проектната компания ICGB припомниха, че последното забавяне на проекта е станало заради ковид кризата - въвеждането на извънредна обстановка в България и редица други европейски страни съвпаднало до голяма степен с активната фаза на строителните дейности. Това нарушило графика и направило невъзможно поддържането на равномерен ритъм на ежедневните дейности на терен.

Незаобиколими фактори се оказали затворените граници, които забавили преминаването на работници и доставките на планирана тежка техника, задължителни карантинни периоди за заразени или контактни работници и т.н. Тези форсмажорни обстоятелства доведоха до това договорът да бъде удължен спрямо молбата на фирмата строител, което премести датата за финализиране на строителните дейности за края на 2021 г., допълват от ICGB.

Сега сме по график

От проектната компания ICGB твърдят още, че към края на май изпълнителят на строителните дейности, доставки и проектирането - гръцката фирма "Авакс", се движи по одобрения график за завършване на линейната част на проекта IGB до края на декември 2021 г.

На пръв поглед това изглежда обнадеждаващо, но след този срок са необходими няколко месеца за тестване на инфраструктурата, включително чрез подаване на количества природен газ, преди пускане в експлоатация за нуждите на издаване на необходимото разрешение за ползване и преминаване на други процедури за въвеждане в търговска експлоатация.

От ICGB уверяват, че всички заинтересовани страни са уведомени за актуалния график на проекта - включително националните регулаторни органи, международни институции и партньори, както и търговците, резервирали капацитет.

Алтернативно трасе

Проектът IGB е от основно значение за изпълнение на договора за доставка на газ от Азербайджан. В момента доставки се изпълняват през мрежата националния преносен оператор "Булгартрансгаз" - през Кулата.

През временния маршрут се създава възможност договорът да се изпълнява надлежно до пускане в експлоатация на интерконектора. Самите доставки на газ от Азербайджан започнаха в началото на т.г. и с това новият внос на суровина бе отразен за първи път и в цената на природния газ. Временният алтернативен маршрут през преносната мрежа на "Булгартрансгаз" на вход Кулата позволява технически цялото количество от договорените 1 млрд. кубически метра природен газ да влиза в България, допълват от проектната компания.

Признание

Ефектът от забавянето на IGB, който в дългосрочен план е икономически по-изгодният маршрут за газ от ТАП, се изразява в незначително завишение на разходите за пренос поради разликата в разстоянията до България на двата маршрута за доставка - IGB и алтернативното трасе. "Трябва да е ясно обаче, че разходите за пренос са една малка част от компонентите, които формират крайната цена на газа, която плащат потребителите, поради което не може да се твърди, че страната ни търпи "огромни загуби" до пускане в експлоатация на газопровода", изтъкват от ICGB.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uys1511761111541407 avatar :-?
    Emil Dimov
    • + 3

    Ще се забави ли още газовата връзка с Гърция?
    Служебният енергиен министър Андрей Живков видя нов риск от протакане?

    ми ако неКОЙ не иска да получаваме "евтиния" азерски газ, за който баце многократно "биейки" се в гърдите твърдеше че: "видиш ли до края на годината?! Ама от тогава минаха доста години та кога е този край, май че ниКОЙ не знай?!!!@

    Нередност?
  • 2
    ask16174436701044842 avatar :-|
    Тор
    • - 2

    Не знам за газопровода, но магистрала "Хемус" ще я гледаме през крив макарон с новите управляващи.

    Нередност?
  • 3
    beky avatar :-P
    1999
    • + 2

    До коментар [#2] от "Тор":

    Със старите - също. 12 г управляват, все пак...

    Нередност?
Нов коментар