🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Кой печели търга за газовата връзка със Сърбия; Как ЕСО обяви нов съмнителен търг за 275 млн.лв.;

И още: Защо и "Мини Марица изток" излязоха на загуба; Студеният резерв се завърна с по милион на седмица;

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

През изминалите седем дни се случиха няколко важни събития, които отново повдигнаха въпроси, свързани с конфликт на интереси и подозрителни обществени поръчки. Например - ЕСО обяви поредния си съмнителен търг - този път за 275 млн.лв. при това точно преди проверките на АДФИ и ресорното министерство, свързани именно с провеждането на подобни процедури.

Най-общо казано предвижда се да се сключи "безлимитно" рамково споразумение, което води до съмнения за предопределен избор на любими фирми и непрозрачно харчене на публичен ресурс. Новата мегапоръчка е предназначена за възстановяване или изграждане на нови електропроводи, като точно това е предметът на рамковото споразумение от 2019 г. с ЕМУ, за която преди време е работил изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев.

В същото време ЕСО започна плащания, силно напомнящи на студения резерв, като сред получателите на пари са централите на Ахмед Доган и Христо Ковачки. Най-големият пай обаче е за затъналата държавна ТЕЦ "Марица-изток 2". Още от 12 май - денят, в който служебното правителство встъпи в длъжност, ЕСО, който се управлява от хора на ГЕРБ и ДПС, е започнал да плаща огромни суми на няколко ТЕЦ-а, които до голяма степен дублират спрения през миналата година студен резерв (плащане за стоене в готовност, без да се работи).

Формално се провеждат дневни тръжни процедури за доставка на оперативни резерви за регулиране на честотата и обменните мощности, като сумите са около 150 хил. лв. на ден. Или по милион на седмица. По план тази схема е трябвало да стартира на 1 юли, но от държавната компания са избързали с пускането й.

А кой ще строи газовата връзка със Сърбия? Това е дружество с люксембургски собственици, малък опит в бранша, скромните 379 хил. лв. приходи и счетоводна загуба от 58 хил. лв. за 2019 г. То е класирано на първо място в търга за строителството на газовата връзка между България и Сърбия.

Става дума за консорциума "Кенпайп", в който влизат клон на канадско дружество Canpipe Industries International Inc. и едноименната му българска му фирма. Той е получил най-висока оценка на техническото си предложение в търга на държавната на "Булгартрансгаз", докато ценовата му оферта от 164 млн. лв. не е най-ниската.

Името й до известна степен имитира канадският гигант Canpipe Limited, с който реално нямат нищо общо, а вместо това фирмените регистри сочат връзки със сочения за близък до Бойко Борисов и Делян Пеевски бизнесмен Александър Сталийски.

Какво друго?

И държавните "Мини Марица-изток" излязоха на голяма загуба през 2020 г. - въпреки помощите дружеството е на минус с над 35 млн. лв., а добитите количества въглища са намалели с 1/5;

ЕБВР ще отпусне заем до 60 млн. евро на "Еврохолд" по сделката за CEZ - преди дни застрахователната група стартира увеличение на капитала с до 100 млн. евро;

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ

Все още няма коментари
Нов коментар