Студеният резерв се завърна с по милион на седмица

Централите на Ахмед Доган и Христо Ковачки са сред получателите на пари, но големият пай е за затъналата държавна ТЕЦ "Марица-изток 2"

Сливен ТЕЦ    ©  Надежда Чипева

От 12 май - денят, в който служебното правителство встъпи в длъжност, Електроенергийният системен оператор, който се управлява от хора на ГЕРБ и ДПС, е започнал да плаща огромни суми на няколко ТЕЦ-а, които до голяма степен дублират спрения през миналата година студен резерв (плащане за стоене в готовност, без да се работи).

Формално се провеждат дневни тръжни процедури за доставка на оперативни резерви за регулиране на честотата и обменните мощности, като сумите са около 150 хил. лв. на ден. Или по милион на седмица. По план тази схема е трябвало да стартира на 1 юли, но от държавната компания са избързали с пускането й.

Извън това плащане ЕСО провежда и месечни процедури за резервни мощности, по които пак се дават пари на същите централи за същите "услуги". Сумите тук са около 2 млн. лв. на месец.

Така общите плащания, които наподобяват студения резерв (като описание са различни, но като ефект - същите), са приблизително 6 милиона на месец - 4 млн. лв. на месец по дневните търгове и още 2 млн. по месеците. С това плащанията надвишават значително 60 млн. лв. на година, които преди се даваха за студен резерв. Сега обаче и получатели са повече, макар ЕСО да ги пази в тайна.

Едно за теб, едно за мен

Въпреки заявките за публичност и предвид чувствителността на темата, която беше една от причините за антиправителствените протести миналата година, конкретните суми, които са дадени на централи, не са публични.

В отговори на Електроенергийния системен оператор до "Капитал" се посочва, че получатели на дневните плащания от по 150 хил. лв. са държавните НЕК и "ТЕЦ Марица-изток 2", ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган, както и свързаните с Христо Ковачки "Топлофикация Русе", "Брикел" и "Топлофикация Перник". Единствените други централи, които са регистрирани, но явно не са успели да получат средства, са ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Плевен", които отново са свързани с Ковачки.

Коя от централите по колко пари получава обаче не се казва. От ЕСО посочват, че обемът на публично достъпната информация е в съответствие и с чл. 17 от Регламент (ЕС) № 543/2013 на Комисията от 14 юни 2013 г. Според него преносният оператор е длъжен да публикува единствено източника - генерация или товар, но не и търговското наименование.

От наличната информация се вижда, че 80% от дневните плащания (120 хил. лв.) са за една централа, а останалите се поделят между другите пет ТЕЦ-а. С голяма доза сигурност може да се допусне, че големият печеливш е държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", която е в критично тежко финансово състояние, след като отчете рекордна загуба от 341 млн. лв. през 2020 г. и буквално трябва да бъде спряна, за да не поскъпва много токът за домакинствата след 1 юли.

При месечните търгове получателите пак се пазят в тайна от ЕСО, но предвид разпределението на мощностите и офертните цени там ТЕЦ "Марица-изток 2" няма успех за сметка на централите на Доган и Ковачки.

Нужно ли е

Причината да се плаща за резервни мощности е ясна - така се гарантира сигурността на електроснабдяването в страната и балансирането на системата в целия регион. Подобна практика има в почти всички страни, но проблемът при нас е в липсата на прозрачност. Още повече че през март тази година ЕСО прекрати месечните търгове за осигуряване на резерв за март, като се мотивира с технически проблем. Какъв беше той и кога се отстрани не стана ясно въпреки въпросите на "Капитал". През март пък въобще нямаше търгове. През тези два зимни месеца нямаше и дневни търгове, което означава, че или системата няма нужда от такива плащания за резерви, или пари са давани, но не и официално.

От ЕСО сега цитират Регламент (ЕС) 2017/1485 на ЕК, като твърдят, че той изисква оперативните резерви да са в обем от 1000 MW за покриване аварийното отпадане на един блок на АЕЦ "Козлодуй". Такова конкретно изискване обаче няма в регламента, а общо дневните и месечните търгове осигуряват 950 мегавата резервни мощности. При студения резерв, преди Доган да купи ТЕЦ "Варна", ЕСО плащаше за 500 мВт мощности, а след това - за 650 мВт, като увеличението стана именно за да може почетният председател на ДПС да получава плащания.

От ЕСО оправдават действията си с "ангажимент към ЕК във връзка с Плана за реформа на българския електроенергиен пазар и въвеждането на механизъм за капацитет". След години отлагане той бе изпратен в Брюксел от кабинета "Борисов 3" през февруари и предвиждаше реформа в сектора, която да го либерализира и да позволи въвеждането на механизъм, по който прозрачно да се плаща на всички централи, за да осигуряват нужната сигурност на електропроизводството. Още тогава обаче беше ясно, че действието е чисто формално, тъй като заради изборите и липсата на парламент няма как реформите да бъдат вкарани в законодателството.