И държавните "Мини Марица-изток" излязоха на голяма загуба през 2020 г.

Въпреки помощите дружеството е на минус с над 35 млн. лв., а добитите количества въглища са намалели с 1/5

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Загуба от 35.6 млн. лв. отчитат държавните "Мини Марица-изток" през 2020 г. Годишният им финансов отчет е смущаващ, особено на фона на получените десетки милиони държавна помощ по схемата 60/40 за компенсиране на заплатите на служителите.

Все пак обаче общият размер на финансовите пасиви (като заеми, задължения към банки и партньори и др.) са 53 млн. лв. при 66.5 млн. лв. в сравнение с 2019 г. Но общите задължения на компанията остават високи - над 344 млн. лв.

Добиваните лигнитни въглища в държавните мини са предназначени за снабдяване на ТЕЦ "Марица-изток 2", "Ей и ЕС Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "Брикел".

Обяснение за драматичната загуба има - през 2020 г. заявките за доставка на въглища бяха силно занижени заради корона кризата, като в сравнение със същия период на 2019 г. добитите и реализирани количества са намалели с 22%. Причината за това е в натоварването на ТЕЦ-овете, които през 2020 г. работиха много по-малко заради намаленото общо потребление и повишения внос на електроенергия. Например произведената от "Марица-изток 2" енергия е с 45% по-малко. През м.г. "Мини Марица-изток" е продала въглища на изправената пред фалит централа за 111 млн. лв. на фона на продажби за 196 млн. лв. година по-рано. Спад има и в продажбите на въглища за "КонтурГлобал Марица-изток 3", които са за 133 млн. лв. (на фона на 142 млн. лв. през 2019 г.).

В резултат общите паричните постъпления от продажба на въглища на мините са се свили до 406 млн. лв. на фона на 557 млн. лв. година по-рано. Въпреки по-малкото работа обаче броят на работещите в мините остава почти същият - 7191 през 2020 г. при 7264 души година по-рано без изгледи този раздут щат да бъде редуциран.

Място в доклада към финансовия отчет намира и заемът от 55 млн. лв., предоставен от Българския енергиен холдинг за обезпечаване на инвестиционната и ремонтната програма, както и за повишаване на заплатите на работниците от есента на м.г. До него се стигна след синдикален натиск и заплаха от протести. Ситуацията бе особено абсурдна, тъй като тогава председател на съвета на директорите на БЕХ бе именно шефът на държавните мини - Андон Андонов, а член бе Живко Динчев, който ръководи "Марица-изток 2" .

Не без значение е и фактът, че "Мини Марица-изток" са сред топ получателите на помощ по мярката 60/40, като само до края на м.г. по нея са били "усвоени" над 50 млн. лв. Въпреки това компанията продължава да изпитва сериозни финансови затруднения и да не прави планове за оптимизация на разходите и ефективността на работата.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rexdog2004 avatar :-|
    rexdog2004
    • - 1
    • + 2

    Загубата реално е с поне петстотин и двадесет милиона по голяма заради неотчетените разходи за закриване. По всяка вероятност отчетът им е нереален

    Нередност?
  • 2
    mimi450 avatar :-|
    Мария Христова
    • + 1

    А защо наградиха директора им?

    Нередност?
Нов коментар