🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Защо поскъпва токът; "Кенпайп" все пак може да строи газовата връзка до Сърбия

И още: Откога IKEA започва да продава чиста енергия в Швеция; Защо търсенето на петрол и въглища в САЩ нараства

Грешни политически решения, корупционни интереси и бездействие са в основата на българските енергийни проблеми - именно в това се коренят и причините за поскъпването на борсовия ток. Има и още един проблем - последиците от безпрецедентното повишаване на цените в последните два месеца тепърва ще се усещат, а експертите са категорични - решение има, но никой явно не желае да предприема каквито и да било мерки за промяна. Така може да се обобщи седмицата, в която новините отново бяха свързани с тарифите на електроенергията за бизнеса.

Сред общите причини за тази тенденция са възстановяването на икономиките - БВП на ЕС е нараснал с 13.2% през второто тримесечие на годишна база, горещата вълна и поскъпването на квотите CO2, които вече доближават 60 евро/тон (при производството на 1 мВтч електроенергия се отделят от 0.5 до 1.2 тона CO2, ако се използва природен газ или въглища). Но има и чисто национални фактори, които именно правят големите разлики. За България това са грешните политически решения за развитие на енергетиката, неслучилите се реформи в сектора и корупцията.

На този фон и почти тихомълком се оказа, че след разнобой в КЗК "Кенпайп" все пак може да строи газовата връзка до Сърбия - комисията е отхвърлила всички жалби срещу решението на "Булгартрансгаз" за избора на фирмата, която има връзка с Александър Сталийски и е със спорен опит.

Най-често решенията на КЗК са единодушни и наличието на спор между комисарите в този случай показва силен сблъсък на интереси. Още повече, че с особено мнение са се подписали председателката Юлия Ненкова (издигната от ГЕРБ, майка на депутата от партията Александър Ненков) и Красимир Зафиров, който е номиниран от партията на Христо Ковачки - БДЦ, а сега един от жалбоподателите е свързан с Ковачки. Любопитна подробност е, че член на КЗК е и Георгица Стоянова, която е съпруга на директора на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, но тя не е участвала в разглеждането на конкретното производство.

// И ОЩЕ:

- Токов удар във ВиК сектора - Разходите за електроенергия са съществена част от цената на водата, но първите се определят пазарно, а вторите са регулирани. Решение на проблема засега не се вижда, като то е основно в ръцете на депутатите;

- IKEA започва да продава чиста енергия в Швеция - световният гигант в производството и продажба на мебели IKEA започва нов бизнес през септември - продажбата на електрическа енергия. Компанията ще започне предлагането на услугата първо в Швеция, а целта е тя да стане глобално достъпна.

- Търсенето на петрол и въглища в САЩ нараства - изкопаемите горива отново доминират на американския енергиен пазар въпреки екологичния план на президента Джо Байдън. Намаляването или пълното премахване на мерките за справяне с коронавируса възвърна обичайните нива на шофьори по пътищата, а намаленото използване на природен газ за цели, свързани с производството на ток, отново прави въглищата предпочитан източник за добив на енергия.

// АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

- Токът сигурно е полудял - високите цени на електроенергията доведоха до временно спиране на част от производствата, а дългосрочно решение на проблема още няма;

- Сашо Дончев: Трябва да изгоним държавата от енергетиката - основателят на "Овергаз" и издател на в. "Сега" пред "Капитал" за раздялата с "Газпром", сделката с Linden Energy, инвестицията в "Турски поток" и много други;

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ

Все още няма коментари
Нов коментар