🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Виновна ли е ТЕЦ "Марица-изток 2" за скъпия борсов ток - ясно до дни; Газът на хъба TTF премина 100 лв./мВтч

И още: Колко газ е продала "Булгаргаз" за полугодието; Колко ще инвестира Toyota в батериите за електрически автомобили

   ©  Цветелина Белутова

Тази седмица енергийните вести отстъпиха място на дебатите около държавния бюджет. Въпреки това новините около поскъпващите природен газ, парно и топла вода не намаляха особено на фона на притеснителните тарифи на световните пазари.

Например - цената на газа на нидерландския хъб TTF премина 100 лв./мВтч, което е с около 50% над тази, на която продава "Булгаргаз". Какво означава това? Това означава само едно - повишението на тарифите със сигурност ще се отрази и у нас, освен ако не бъде задържано предизборно, както се опасяват експертите.

На този фон регулираната цена на природния газ в България, която беше определена от Комисията за енергийно и водно регулиране на 1 септември, е 69.4 лв./мВтч (или 35.5 евро).

Въпреки че тя е с 20.5% по-висока от цената за август, остава значително под европейските стойности. И това е ясен сигнал, че от октомври ще има ново увеличение, тъй като формулата за цената, по която "Булгаргаз" купува руски газ от "Газпром експорт", зависи до голяма степен от европейските борси.

Междувременно търсенето на "виновника" за скъпия борсов ток продължи и през изминалата седмица. Наскоро енергийният регулатор започна проверка, която трябва да покаже каква е връзката между ТЕЦ "Марица-изток 2" и високите пазарни стойности на тока. Очаква се тя да бъде завършена съвсем скоро, а отговорът на този въпрос може да бъде отправна точка на управляващите за бъдещите им решения, свързани с работата на централата.

Засега повече детайли около проучването не се съобщават, но би било учудващо, ако се окаже, че ТЕЦ "Марица-изток 2" не е могла да повлияе на цените. Екстремно високите цени от август доведоха до временно ограничаване на редица производства, а бизнесът директно заговори за спекула и сезира МВР и ДАНС за "зловредно управление".

// КАКВО ДРУГО

- "Булгаргаз" е продала с 32% повече газ през първата половина на 2021 г. - С близо една трета повече природен газ е продала държавната компания "Булгаргаз" през първата половина на годината. Причината е увеличеното потребление спрямо първата половина на 2020 г., когато имаше локдаун и редица предприятия не работеха в продължение на седмици.

- Toyota инвестира над 13 млрд. долара в батериите за електрически автомобили - Най-големият автомобилен производител в света Toyota ще инвестира 13.5 млрд. долара в процеса по създаване на батерии за електрически автомобили и съпътстващата го инфраструктура. Освен подобряването на батериите от компанията целят и създаването на нов тип такива - с твърда вътрешност, тъй като те биха били много по-ефективен начин за задвижване на автомобили.

// ОТ ДРУГИТЕ МЕДИИ

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ