🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: По колко получава ТЕЦ-ът на Доган; Защо КФН блокира търговите предложения за ЧЕЗ

И още: С колко и защо поскъпва газът; Как се движат финансите на "Булгаргаз"

   ©  Анелия Николова

Една дълго пазена тайна най-накрая бе разкрита през изминалата седмица - колко пари получава ТЕЦ "Варна" от Електроенергийния системен оператор. Оказва се, че централата на почетния председател на ДПС Ахмед Доган "заработва" доста сериозни суми.

Накратко - през 2020 г. са платени общо 20.8 млн. лв., а от началото на 2021 до края на юли сумата е 12.4 милиона. На пръв поглед това може и да не изглежда много, но ако се погледне какво стои зад тези суми, ситуацията се променя.

Така например през изминалите 7 месеца за всеки произведен мегаватчас електроенергия от ТЕЦ "Варна" държавната ЕСО, която все още се управлява от ГЕРБ, е плащала между 245 лв. и 381 лв. Това е средно над два пъти повече от борсовите цени на тока за този период.

На този фон се разви друга бурна дискусия - дали "Топлофикация София" ще спре работа и ще останат ли столичани на студено през предстоящия зимен сезон заради системните еконарушения на общинското дружество.

Дружеството, което през годините е ту държавно, ту общинско, работи в нарушение на екологичните изисквания, тъй като няма валидно комплексно разрешително за работа според изискванията за опазване на околната среда. И очевидно ще продължи да го прави, докато не се модернизира напълно. А това няма да се случи в рамките на година или две.

Цените на газа пък продължават да се увеличават и предричат ново поскъпване на тока и парното, а оттам и на инфлацията. От 1 септември цената на газа вече е 69.4 лв./мВтч без такси за пренос, достъп, акциз и ДДС. За сравнение тарифата му през август бе 57.60 лв./мВтч, или това е увеличение от 20.5%. А за същия месец преди година тя е била 22.46 лв./мВтч. Или има поскъпване от над три пъти.

Новите цени влязоха в сила още от първия ден на септември. Те обаче сигурно ще бъдат последвани от още по-високи стойности през октомври, тъй като е малко вероятно световните борси да отбележат поевтиняване на природния газ.

В същото време стана ясно, че общественият доставчик "Булгаргаз" е продал с 32% повече газ през първата половина на 2021 г. Причината е увеличеното потребление спрямо първата половина на 2020 г., когато имаше локдаун и редица предприятия не работеха в продължение на седмици. Но има и повишено потребление от страна на енергийните дружества. Приходите на газовия доставчик обаче се увеличават с близо 80%, става ясно от отчета на компанията, но основният длъжник си остава "Топлофикация София".

// И ОЩЕ

- КФН временно блокира търговите предложения за двете ЧЕЗ дружества - регулаторът има съществени забележки към обосновката на цените от новия мажоритарен акционер "Еврохолд";

- Гърция продължава с приватизацията на енергийния си сектор - държавата продава дяловете си в DEPA и DEDDIE като част от плана си за възстановяване;

- Добиването на слънчева енергия от Космоса става все по-реална възможност - Китай, САЩ, Европа и Япония прилагат все повече инициативи, които да стимулират развитието на сектора;

- Цената на въглеродните емисии достигна нов рекорд - тя надскочи 60 евро, което е двойно на нивата от миналата година;

// АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

- Геотермалната енергия идва. Бавно - Планът за възстановяване предвижда над 44 млн. евро за развитие на подобни проекти в България;

- Български вятър в платната на МЕТ - Базираната в Швейцария група придобива втори вятърен парк в България, което я превръща в ключов играч на пазара;

// ОТ ДРУГИТЕ МЕДИИ

- Може ли "зеленият водород" да замени традиционните източници на енергия;

Все още няма коментари
Нов коментар