🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Булгаргаз" е продала с 32% повече газ през първата половина на 2021 г.

Вземанията на държавната компания се увеличават значително, основен длъжник е столичната "Топлофикация"

Газовият доставчик остава на печалба през тази година.
Газовият доставчик остава на печалба през тази година.
Газовият доставчик остава на печалба през тази година.    ©  Георги Кожухаров
Газовият доставчик остава на печалба през тази година.    ©  Георги Кожухаров

С близо една трета повече природен газ е продала държавната компания "Булгаргаз" през първата половина на годината. Причината е увеличеното потребление спрямо първата половина на 2020 г., когато имаше локдаун и редица предприятия не работеха в продължение на седмици. Но има и повишено потребление от страна на енергийните дружества.

Приходите на газовия доставчик обаче се увеличават с близо 80%, става ясно от отчета на дружеството. Това е така, защо освен при продадените количества има и ръст на цената. През последните два месеца газът поскъпна с още 40% и това е ясен сигнал, че данните за второто полугодие ще са за още по-голямо увеличение на приходите.

Растат обаче и вземанията от клиенти - основно от обшинската "Топлофикация - София".

Резултати

За първото полугодие държавният доставчик е продал 17.5 гВтч природен газ, което е увеличение от 32.3% спрямо същия период на 2020 г. Основните потребители са предприятията в енергетиката - топлофикациите, химическите заводи и газоразпределителните дружества. Заради увеличените количества приходите на "Булгаргаз" също са скочили (виж таблицата). През този период активно започна да използва природен газ и ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган.

"Булгаргаз" купува газ основно от Русия, както и от Азербайджан. За разлика от миналата година обаче, когато минимални количества са купени от местен добив (0.2% от общия обем), през тази година няма български доставчици.

Висящи вземания

Отчетът показва още, че вземанията на "Булгаргаз" се увеличават значително (84%), което се дължи главно на търговските вземания от продажба на природен газ. Те достигат близо 147 млн. лв., което е ръст от над 135%.

Най-големият длъжник на дружеството е "Топлофикация - София", която периодично изпада в просрочия. В средата на юни "Булгаргаз" е завела дело в Софийския градски съд срещу общинската компания и е предявила вземания за 70.9 млн. лв. Преди ден стана ясно, че ако топлофикацията не погаси дълговете си до 7 септември, сметките й ще бъдат запорирани. В спешен порядък общината преведе 18 млн. лв. и обеща да плати още 1.5 млн. лв., което може да отложи запора. Към момента обаче общите задължения за газ са около 100 млн. лв. по думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

В същото време "Топлофикация - София" дължи близо 700 млн. лв. на собственика на газовия доставчик - Българския енергиен холдинг, който преди време изкупи вземания на "Булгаргаз". В интервю за БНР изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов каза, че от март централата не е превеждала пари дори за лихвите по дълга.